fbpx

Category: Panduan Memilih Takaful

Takrif Keilatan Kekal dan Menyeluruh Dalam Takaful

Tulisan di bawah diambil dari FB Tuan Zariff Zahari berkenaan 3 takrif keilatan kekal dan menyeluruh dalam takaful “Yang dimaksudkan dengan lumpuh tu macammana? Apa syaratnya? Hilang mana-mana anggota badan ke? ” – Soalan dari sahabat Ini jarang peserta ambil tahu, selain manfaat kematiaan, manfaat lumpuh & cacat kekal (TPD) perlu diambil kira dalam mencarum pelan

Rakaman-Insurans / Takaful : Ejen Dipersalahkan?

Ini rakaman dari slot Kes Kewangan dalam rancangan Assalamualaikum, semalam. Topik yang diutarakan semalam ialah “Insurans / Takaful : Ejen Dipersalahkan?”., Topik ini berhubung isu yang viral bulan lepas apabila seorang VIP yang mengalami nasib tidak baik apabila medical card yang dilanggan selama 4 tahun tidak dapat digunakan apabila dimasukkan ke hospital akibat sakit jantung.

Insurans / Takaful : Ejen Dipersalahkan?-Rancangan Assalamualaikum, TV Alhijrah

Topik yang diutarakan semalam ialah “Insurans / Takaful : Ejen Dipersalahkan?”., Topik ini berhubung isu yang viral bulan lepas apabila seorang VIP yang mengalami nasib tidak baik apabila medical card yang dilanggan selama 4 tahun tidak dapat digunakan apabila dimasukkan ke hospital akibat sakit jantung. Beberapa kali ke udara di TV, ini kali pertama ada

Ejen Hanya Bertindak Sebagai Pengantara

Ejen takaful hanyalah sebagai pengantara klien dengan pihak syarikat. Kontrak sebenar adalah antara klien dengan syarikat, bukan dengan ejen. Berikut adalah tulisan dari FB Tuan Muhammad Ridhuan Abdul Malik berkenaan sedikit nasihat kepada para pencarum takaful. [“Bukan mencarum dengan saya..”] “Terima kasih pada tuan sebab sudi memilih saya sebagai Perunding Takaful tuan. Insyaallah saya akan

“Kami Decide Nak Berhenti Pelan Takaful Ini”, Kata Seorang Pelanggan

Tulisan ini dipetik dari FB Tuan Hannan Shawalludin mengenai kefahaman sebenar istilah pelaburan dalam takaful. “Maaf En Hannan. Kami decide nak berhenti pelan Takaful Ikhlas ni.” Kata seorang pelanggan aku yang baru 4 bulan menjadi peserta Takaful. . “Ya. Boleh saya tahu kenapa ya?” . Lama dia menyepi. . “Kami tak tahu macam mana nak

Polisi Takaful Pertama Saya

Polisi takaful pertama saya, dari tahun 2006 Sumbangan bulanan RM55, nilai tunai sehingga Mac 2018 lepas adalah RM6,237, dengan coverage asas RM43,230. Barbaloi tak? Setiap 2-3 tahun sekali saya akan review polisi untuk tambah coverage supaya seiring dengan kedudukan kewangan semasa. Pendapatan bertambah, liabiliti bertambah, dan tanggungan juga bertambah. Jadi coverage takaful juga perlu bertambah

Kenapa Syarikat Takaful Tak Mewajibkan Medical Check up?

“Kenapa syarikat takaful tak wajibkan medical check up?” Berikutan isu medical card claim reject dan isu berkaitan penyakit sedia ada yang tidak dicover oleh syarikat takaful, timbul cadangan dan juga persoalan di atas. “Kenapa tidak diwajibkan pelanggan melakukan medical check up? Bukankah ia bagus supaya klien dan syarikat tahu pelanggan sihat atau pun tidak sebelum

Bagaimana Sesuatu Polisi Takaful Boleh Terbatal Ab-initio?

Bagaimana sesuatu polisi takaful boleh jadi terbatal ab-initio. 1. Tidak nyatakan maklumat kesihatan dengan betul di dalam borang takaful 2. Sudah beritahu ejen, tapi ejen tak isikan dalam borang takaful. 3. Ejen sudah beritahu untuk berikan maklumat kesihatan, tapi pelanggan tidak maklumkan. MOTS: Isi borang takaful sendiri dan jangan bergantung kepada ejen semata. Sumber dari
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com