Category: Panduan Memilih Takaful

Income Replacement Plan

Dipetik dari FB Munyati Awanis Mohd Hatta Harini nak kongsikan tentang income replacement plan, bahasa melayu pelan penggantian pendapatan, Dulu sebelum saya terlibat dalam bidang takaful, saya ingat hanya ada pelan medical card sahaja yang syarikat takaful tawarkan , Senang cerita kalau sakit masuk hospital swasta, guna kad ..itulah yang sy fikirkan Apabila menjadi perunding

Jangan Cerita Tentang Takaful

Dipetik dari FB Tuan Muhammad JANGAN CERITA TENTANG TAKAFUL Nak bercerita tentang #Takaful masa lepak-lepak dengan member tak boleh, nanti kena pulau. Masa #kendurikahwin sangat tak sesuai nak sembang tentang musibah. Masa #weekdays tak boleh sebab #busy dengan kerja. Masa #weekend pun tak boleh sebab itulah masa nak rehat. BILA MASA YANG SESUAI UNTUK BERCERITA???

Faham Takaful

Dipetik dari FB Asyraf Naim FAHAM TAKAFUL Pagi ni ada seorang sahabat mesej saya untuk tanya pasal quotation untuk takaful, dia bagitahu dia dah ada ILP (Investment Linked Policy) Medical, dan dia tengah cari produk Family Takaful (Takaful Keluarga). Terma Family Takaful dan ILP Medical ni jarang ejen guna, apatah lagi prospek. Untuk Family Takaful

Sama Macam Jual Arak Kepada Orang Non-Muslim

Sedih juga melihat rakan-rakan seindustri takaful, masih lagi terlibat mempromosi insurans konvensional Ada yang daripada group kompeni insurans dan takaful yang sama, contoh ABC Assurance dan ABC Takaful. Ada juga yang daripada kompeni takaful lain, kompeni insurans lain dalam ejensi yang sama, contoh ABC Takaful dan XYZ Assurance. Jika yang mempromosi tu dari kalangan non-Muslim,

Fahami Takaful

Dipetik dari FB Rashid Mohaimin Nak faham Takaful ni senang je. Bila mati keluarga dapat pampasan. Bila sendiri kena cacat kekal sendiri la dapat pampasan. Kalau langgan pelan medical card kos-kos penghospitalan akan ditanggung oleh kad. Ada pelan medical card yang boleh “customize” ada yang dah “fixed”. Ada pelan medical card yang disertakan dengan pampasan

Perjuangan Ejen Takaful

Dipetik dari FB Rashid Mohaimin   Tuntutan takaful ditolak Terjumpa seorang pemuda ketika menunggu giliran di bank. Selepas bertanya nama dan pekerjaan saya perkenalkan diri sebagai ejen Takaful. Spontan reaksi beliau berubah. Bermula dengan bercerita tentang tuntutan kemalangan kawan beliau yang tidak diluluskan oleh syarikat Takaful, beliau membuat pendirian untuk tidak mencarum pelan perlindungan daripada

Takaful Hanya Untuk Orang Sihat

Satu perkara yang saya tak suka takaful, ia hanya untuk orang sihat. Jika sudah ada penyakit dan baru nak apply takaful, takkan sama caruman dan coverage dgn orang yang sihat. Sebab, takaful ialah entiti bisnes dan bukan badan kebajikan. Apabila orang yang sakit diterima sebagai pelanggan tanpa sebarang perbezaan dengan orang sihat, kompeni akan mengalami

Coverage Penyakit Kritikal

Berapa jumlah coverage polisi takaful penyakit kritikal anda? Tahukah anda, jika polisi yang hanya cover untuk hibah takaful, belum tentu ada coverage penyakit kritikal? Tahukah anda, 70% kematian penduduk Malaysia adalah disebabkan penyakit kritikal seperti jantung, strok dan kanser? Tahukah anda, medical card hanya cover bil hospital tapi tidak memberi sebarang pampasan kewangan tunai kepada

SSPN-I / SSPN-I Plus VS Takaful Pendidikan

Kenapa saya lebih rekomen SSPN-I / SSPN-I Plus berbanding takaful pendidikan? – Bahagian 1 Semalam saya kongsikan status ini dan ramai yang berminat utk tahu. Begini Tuan-Puan, dalam merancang keperluan takaful untuk sesebuah keluarga, ini step by step yang perlu dilakukan: 1. Pertama sekali, pastikan income protection yang mencukupi untuk ketua keluarga, iaitu ayah. 2.

Salah Faham Hibah

Salah Faham Hibah dan Hibah Takaful Akhir-akhir ini ramai istilah “hibah” dan “hibah takaful” semakin popular. Ada yang terus menyamakan hibah dengan takaful. Walhal, ia berbeza. Ada juga yang mendakwa hibah lebih baik dari faraid. Lebih baik dari wasiat. Hibah takaful boleh bayar hutang.   Realiti dan fantasi Bercampur aduk antara realiti dan fantasi. Jika