Author: Admin

Kisah Jam

Cerita sebuah jam Alkisah, seorang tukang jam berkata kepada jam yang sedang dibuatnya; “Wahai jam, adakah engkau sanggup untuk berdetak sebanyak 31,104,000 kali selama setahun?”, Jam terperanjat. “Ha??? 31,104,000 kali? Banyaknya! Tak mungkin saya dapat lakukan” , jawab jam. “Jika begitu, bagaimana sekiranya engkau berdetak sebanyak 2,592,000 kali dalam sebulan?” tanya si tukang jam lagi.

RM1 Sehari Sahaja!

Tips Mudah, Simpan RM1 Sehari Sahaja! Ya, kisah di bawah adalah REALITI keadaan sekarang. Bukan lagi FANTASI tapi benar-benar terjadi. “Tak mampu la, ada komitmen lain lagi” “Abis, kalau dah masuk boleh keluar duit bila-bila masa tak” “Saya bukan kena cukai pun, buat apa nak simpan” Sahabat, ALASAN di atas kerapkali didengar, malah saya percaya

Kos Private Mandate Mahal, Bebih Baik Trade Sendiri

“Kos Private Mandate mahal, lebih baik trade sendiri “. Ya, betul. Memang trade sendiri lagi rendah kosnya berbanding Private Mandate yang ada sales charge. Minima caj jualan Private Mandate adalah 1.5% hingga maksima 5%. Jadi, kalau nak jimat, boleh trade sendiri. Nak jimat memang kena trade sendiri. Pilih kaunter sendiri, analisis sendiri, lock profit sendiri,

Private Mandate VS Labur Sendiri

Kos Private Mandate mahal? Ya, 5% itu lebih mahal berbanding melabur sendiri yang boleh dapat bawah 1%. Private Mandate ada juga kos annual fees dan ada performance fees sekiranya untung. Mahal? Ya, memang mahal jika di banding dengan melabur sendiri ke pasaran saham. Jadi, jika pandai melabur sendiri, silakan.   Bagaimana nak melabur sendiri? Mula-mula

Harga Emas Jatuh Lagi

Tahun lepas naik paling tinggi dalam sejarah. Tahukah anda, sebelum kenaikan paling tinggi dalam sejarah pada tahun 2020 , pada tahun 2011 – 2012 dahulu, harga emas memang sedang memuncak berbanding tahun-tahun sebelumnya. Tapi selepas itu ia dalam dalam keadaan down trend dari 2012 hingga 2014 (dalam. USD), mendatar dari 2014 ke 2019, dan hanya

8 Punca Rezeki Dalam Al Quran

8 Punca Rezeki Dalam Al Quran 1. REZEKI ANAK Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takutkan kepapaan; Kamilah yang memberi rezeki kepada mereka dan kepada kamu. Sesungguhnya perbuatan membunuh mereka adalah satu kesalahan yang besar. (Al-Israa’ 17:31) 2. REZEKI YANG DIJAMIN ALLAH Dan tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah

Hibah – Kenapa Isteri Tak Letak Nama Suami?

Dipetik dari FB Wafi Razali “Kenapa para isteri susah nak letak penama hibah kepada suami sendiri?” Sebagai perunding di Infaq Consultancy, bermacam-macam ragam yang saya jumpa bila berjumpa dengan klien. Apa yang menarik, kebanyakan klien yang menghubungi saya untuk membuat hibah takaful adalah daripada kaum wanita. Mungkin kerana kaum wanita yang paling banyak terkesan jikalau

Penipuan Dalam Pemberian Pinjaman

Baru-baru ni saya ter”menonton” drama Gerak Khas. “Ter” sebab anak saya yang minat betul dengan drama lejen tersebut dan saya terjoin sekali walaupun tak minat. Dalam pada tak minat, sempat juga ikutkan hati jalan cerita drama lejen tersebut. Plot dalam episod tersebut ialah tentang sendiket penipuan pemberian pinjaman. Modus operandi mereka. Iklankan servis mereka di

Formula Mudah Zakat ASB

Dalam posting Lembaga Zakat Selangor ini, saya terlihat beberapa komen yang tertanya – tanya tentang 74.5% yang terdapat dalam formula zakat ini.     [ Modal Asal Pelaburan + ( (Dividen + Bonus) x 74.5% ) ] x 2.5% = Zakat ASB 74.5% itu bermaksud, 25.5% itu perlu dibersihkan atau cleansing, kerana dianggap ia bersumberkan

Wanted Person

Siapa kenal? (Rujuk gambar 1 di bawah) Suruhanjaya Sekuriti sedang cari beliau atas kesalahan menjalankan aktiviti yang dikawal selia pasaran modal tanpa lesen. Jika sabit kesalahan, boleh didenda sehingga RM10 juta atau penjara 10 tahun atau kedua-duanya. Ramai yang mungkin tak tahu, bahawasanya aktiviti khidmat nasihat kewangan dan pelaburan perlu mempunyai lesen tertentu. Sebab itu