Bisnes Tanpa Bayaran Tahap International

Apabila sebut MLM, tentu ramai yang skeptikal.

Puncanya apabila ramai yang memanipulasi MLM secara head hunting, hingga menjadi skim piramid dan skim cepat kaya.

Bagaimana ia terjadi?

Bagaimana mungkin MLM yang diluluskan plan pemasarannya oleh KPDNKK, malah mungkin dapat pematuhan syariah – dimanipulasikan?

Caranya mudah sahaja.

1. Pertama, fokus kepada cari downline dan beli produk secara bulk purchase, atau minta ahli join dengan pakej yuran yang paling tinggi. Contoh, beli penapis air sampai 10 unit atau bayar yuran ahli dengan pakej paling mahal. Kalau tak ada duit, boleh buat pinjaman

2. Kedua, downline tadi akan buat perkara sama untuk cari downline baru. Dan downline baru tadi buat perkara sama untuk cari downline baru yang baru. Downline baru di bawah downline baru tadi akan cari downline baru untuk buat perkara sama. Downline baru di bawah downline baru di bawah downline baru tadi pun akan ulang balik untuk cari downline baru.

Apa akan jadi seterusnya?

Maka ia akan sampai satu tahap orang atas kaut untung, dan tibalah saat sontotan agung secara berjemaah.

Produk yang dibeli secara bulk purchase atau dengan pakej paling mahal tadi akan menjadi barangan dalam stor yang tidak terjual sebab fokus kepada cari ahli dan bukan jualan produk.

Kalau jual, ia terpaksa diturunkan harga di bawah harga kos belian oleh ahli tadi, untuk kurangkan kerugian.

Tentu Tuan-Puan pernah dengar cerita di atas kan?

Nak masuk kena bayar riban-riban kemudian dijanjikan jadi jutawan. Lepas masuk kena pula cari orang baru dan duplicate apa yang kita kena. Janjikan bulan bintang, matahari, planet Titan untuk pujuk supaya bayar modal riban-riban.

Kalau tak ada modal, buat pinjaman. Sama ada pinjaman bank atau dengan ahli keluarga. Paling sadis kalau yang kena tu budak universiti. Belajar ke mana, bisnes ke mana. Habis duit pinjaman, habis duit mak bapak untuk join bisnes MLM merapu.

Cuba tengok MLM-MLM peringkat antarabangsa seperti Tupperware, Amway, Herbalife, Avon, Coway dan sebagainya.

Ada tak pernah jumpa mana-mana ahli mereka promote dengan cara tak beretika macam tu? Kalau ada, memang takkan kekal lama.

Mereka fokus kepada kekuatan produk dan pembinaan jaringan. Sebab itu ia dipanggil network marketing.

Baru-baru ni saya diperkenalkan sebuah MLM antarabangsa. Pada mulanya saya sangka ia hanyalah “Just another MLM”.

Tapi ada beberapa kepelikan:

1. Tak perlu bayar yuran untuk jadi ahli. Ada ke dalam dunia MLM yang tak perlu keluar yuran untuk jadi ahli?RM1 pun yuran tau. Tapi yang ini tidak perlu keluar sesen pun untuk jadi ahli.

2. Tak perlu jual barang. Biar betik? Bukan setakat tak perlu jual barang, malah dilarang keras untuk menjual, mempromosi produk. Hanya dibenarkan berkongsi manfaat penggunaan produk. Habis kalau ada orang nak beli? Join jadi ahli dan beli direct dengan kompeni.

3. Tak ada harga runcit. Selalunya MLM akan ada harga runcit. Biasanya produk MLM, ada harga untuk ahli kemudian dijual kepada umum dan ahli dapat untung runcit. Yang ini, tak ada.

4. Tak ada overriding. Biasanya apabila upline taja ahli baru di bawah rangkaiannya, akan ada bonus overriding atas penajaan tersebut. Kat sini tak ada langsung sistem overriding begitu.

5. Ahli tak dibenarkan promote dan cari ahli di media sosial. Ini lagi pelik! Dan atas sebab itulah saya tak berani sebut nama syarikat ini dan promote. Kalau nak tau, boleh komen nanti saya bagi link masuk Channel Telegram.

Pelik tak?

Saya promote tanpa rasa bersalah sebab kalau Tuan-Puan join, tak perlu keluar sesen pun yuran keahlian.

1. Lepas jadi ahli, boleh hadiri training dan program yang dianjurkan oleh ahli secara percuma. Kalau tak konfiden, boleh stop dan tak rugi apa-apa sebab tak keluar duit pun.

2. JIKA konfiden, boleh mula sebagai pengguna dahulu. Gantikan produk harian kepada produk jenama kompeni ini. Kalau lepas guna, masih tak konfiden, boleh buat pulangan barang 100%.

Contoh, guna sabun, ubat gigi, syampo – kalau rasa tak best, tak bagus, tak kualiti – boleh buat pemulangan balik. 100% refund. Tapi janganlah guna sampai habis sebotol sekotak tu lepas tu nak minta refund. Maksud saya, dah guna buat mandi, buat basuh baju, buat gosok gigi sekali dua dan baki banyak lagi, boleh la refund. Pulangkan balik produk dan dapat refund 100% qayyum Produk mahal? Stop. Produk tak berkualiti? Stop.

3. JIKA yakin dengan kualiti produk, barulah boleh start bisnes, untuk upgrade status daripada ahli kepada bisnes dan ia tak perlu modal tambahan pun untuk upgrade.

Nampak tak? Ada 3 lapisan untuk seseorang itu diberi peluang untuk selidik syarikat, produk dan plan pemasaran sebekum mulakan bisnes ini.

Pelik tak bisnes ni? Ada yg berminat?

 

Berminat nak join ?

Bisnes ini hampir tiada risiko. Follow step di bawah:

  1. Join Channel Telegram ini & baca penerangan Telegram Channel
  2. Jika puas hati, boleh daftar. Daftar PERCUMA. Tak keluar duit 1 sen pun.
  3. Lepas daftar boleh join group ahli. Boleh tanya, boleh ikuti diskusi, boleh argue kalau tak puas hati. Jika masih tak puas hati, boleh left group. Tak rugi walau 1 sen.
  4. Kemudian join sesi preview dan sesi training teknikal. Semua ni PERCUMA & 100% online.
  5. Jika yakin, baru boleh cuba produk: ubat gigi, berus gigi, sabun basuh baju, sabun mandi basuh pinggan, berus. Beli produk ini utk gantikan dgn brand lama. Jika lepas beli & guna, didapati tak berbaloi dengan harga dan kualiti, refund 100% & tak perlu ke step seterusnya. Produk yang saya rekomen tadi semua ada money back guaranteed kecuali berus gigi.
  6. Jika yakin dgn produk dari sudut harga dan kualiti, barulah start promote & ajak ahli baru.

Hampir tiada risiko. Sekurang-kurangnya ada 4 filter sebelum start beli barang. Itupun jaminan pulangan wang 100%.

Kalau tak konfiden, selepas 4 step di atas, tak perlu teruskan. Boleh juga buat kajian sendiri pasal bisnes ini.

Mulakan langkah pertama dgn klik link di Telegram Channel

Join Channel Telegram ini

Kemudian baca penerangan dari pinned message.

Jika ok, boleh klik link wasap ini utk registration PERCUMA. Daftar PERCUMA

 

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi