fbpx

Category: Karya Kreatif

Sajak Sempena Hari Guru

SAJAK SEMPENA HARI GURU Jika hari ini seorang scammer mencari mangsa, Jika hari ini seorang ostad berkoiah menjual rumah murah tak masuk akal, Jika hari ini seorang Atok berlagak jual emas ETA, Jika hari ini seorang Sheikh promote skim hotel Mekah, Jika hari ini seorang PhD holder palsu promote skim kopi serangga dpt hibah bulan-bulan,

Kedai Rahsia Jual Baju T’Challa

Mula-mula apabila ada orang tanya “beli dekat mana baju ni?”, saya anggap ia hanya gurauan sahaja. Rujuk posting asal dalam komen, ramai juga yang tanya juga tanya soalan tu. Saya hanya anggap ia gurauan dan respon “Rahsia” diikuti ikon smiley. Tapi apabila soalan itu dikemukakan oleh Puan Izzah Jasmon, Tauke Jubah ARDEN dengan serius nak tahu,

Blagk Panther (2014)

Blagk Panther (2014) Masihkah kau ingat kisah ini? Blagk Panther atau nama sebenarnya T’Blagak son of T’Delay, Prince Of Wakalah yang menguasai logam termahal di dunia, Vibraniemas yang sangat bernilai. Dia menjalankan aktiviti jual beli Vibraniemas secara delay di kalangan rakyat Wakalah. Aktiviti ini dikesan oleh Erik Killsontot yang mengesyaki ia adalah aktiviti yang boleh

Rumah-Pesanan Seorang Ayah

“Anak-anakku… Maafkan ayah sebab kita masih menyewa sampai sekarang. 30 tahun lepas ayah percaya kata-kata nasihat seorang tauke jubah bahawa harga rumah akan turun dari RM400,000 ke RM80,000 Masa tu ayah muda lagi. Baru-baru nak up. Ayah sebenarnya dah mula buat simpanan. Tapi lepas dengar nasihat tu, ayah pun guna duit tu untuk berniaga. Sebab

“Boleh Bagi Quotation Tak?”-Adaptasi Dari Sebuah Kisah Benar

“Tuan, ini proposal saya untuk Tuan”, mesej saya kepada beliau sambil attachkan proposal takaful untuk income protection dengan sumbangan RM250 bagi income protection lebih setengah juta. Sesuai untuk beliau, sumbangan hanya sekitar 5% daripada gaji boleh berikan perlindungan pendapatan bersamaan 10 tahun gaji bersama dengan coverage-coverage lain. Kami berhubung melalui FB messenger. “Mahal la RM200.

Tazkirah Kewangan-Duit

Tazkirah Kewangan Nama aku DUIT, kadang org panggil aku wang, fulus dan mcm-mcm lagi. Rupa aku biasa je, badan aku lemah tapi aku boleh membuatkan satu dunia inginkan aku. Aku juga boleh merubah sifat seseorang manusia, kerana manusia mengidolakan aku. Ramai orang merubah keperibadiannya, mengkhianati kawan, memutuskan persaudaraan, menjual maruah, malahan meninggalkan keyakinan imannya, demi

Guna Istilah Hibah Pada Tempatnya

Posting ini sempena pengumuman hibah Tabung Haji 2017. Hampir sama tapi tak serupa. Pastikan kita menggunakan istilah yang betul. HIBAH Ia perkataan arab, bermaksud pemberian secara sukarela, hadiah. HIBA Bermaksud sedih, kecewa. HABIBAH Ini juga perkataan arab bermaksud orang (wanita) yang dikasihi. Juga dalam masyarakat kita ia biasa digunakan sebagai nama. HABIBAH utk wanita sebab

Betullah! Harga Kereta Memang Turun Dato’ Sri

“”Seperti dijanjikan, harga kereta akan diturunkan secara berperingkat hingga 2017. InsyaAllah, saya akan pastikan setiap janji ditepati. – PM Najib Razak, melalui twitter pada 28 Mei 2013   “Harga kenderaan turun sehingga 30% menjelang 2018” – Dato’ Sri Azalina Othman Said, 7 April 2016 (Berita Harian Online)   “Harga kereta turun.” “…. dapat dicapai dalam tempoh 5

Nampak Lain La Encik Afyan

Tadi jumpa seorang kenalan. Ketika bersembang, dia perkenalkan saya kepada rakannya, “Inilah Encik Afyan”, katanya. “Oh, ini Encik Afyan Mat Rawi?”, kata rakannya. Saya senyum mengangguk. “Nampak lain la Encik Afyan berbanding facebook”, kata rakan kepada kawan saya tadi. “Ye la. Nampak kurus sekarang”, kata kawan saya. Hati pun berbunga-bunga…. Berkira-kira hendak kongsikan tips diet
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com