Category: Pelaburan

Muflis Pada Usia Yang Muda

Gambar ini dari FB Tuan Shafie Bustan. Ia dipanggil PROCLAIMATION OF SALES untuk PUBLIC AUCTION, sebagaimana tertera pada kepada dokumen ini. Ia adalah dokumen pemakluman pengisytiharan jualan untuk lelongan awam. Cuba lihat pada bulatan merah yang saya tandakan? Yang saya tandakan itu ialah nombor IC yang sengaja ditutup sebahagian dan ditinggalkan pada kod tahun kelahiran pemilik

Harga Emas Sedang Naik

Harga emas sedang tinggi sekarang. Berdasarkan pengalaman sebelum ini, masa harga tengah menaik, ramai orang cari. Masa harga tengah menurun, jualan emas agak perlahan. Rakan-rakan yang jadi ejen emas boleh sahkan perkara ini. Adakah harganya akan naik lagi? Ada 2 kebarangkalian: 1. Akan lagi naik, 2. Akan lagi turun Hahahaha… Tapi untuk 10 tahun akan

Inilah Yang Dipanggil Kuasa Kompoun

RM100 sebulan, jika buat simpanan biasa tanpa sebarang keuntungan selama 30 tahun, ia hanyalah menjadi RM36,000. Tapi jika diberikan kuasa kompoun, ia akan menjadi seperti berikut. Jika 3%, ia menjadi 58,256 Jika 6%, ia menjadi RM98,500 Jika 9%, ia menjadi RM172,764 Jika 12% ia menjadi RM311,093 3% sangat boleh untuk dapat jika di bank terutama

Komen Berkenaan FOREX

Dipetik dari FB Zaharudin Muhammad KOMEN RINGKAS SAYA BERKENAAN FOREX. Saya tengok sahabat saya Afyan Mat Rawi berhempas pulas menjawab isu Forex. Ada yang kontra bersandarkan kepada pendapat seorang Ustaz. Pernah saudara saya datang bawa anak remaja dia yang berminat main forex dan nak guna wang mak dia RM20k. Hujahnya sama, guna utube ustaz yang

Fatwa Perak Mengharuskan Forex?

Mana yang kata Fatwa Perak mengharuskan forex trading online? Cuba baca satu persatu kandungan fatwa Perak ini. 1.Tukaran wang telah lama berlaku dalam Ringgit Malaysia dalam Rial (tujuan untuk menunaikan ibadah haji).  Ini merujuk kepada forex tukaran wang asing atau money changer, bukan forex online trading yang dijalankan oleh kebanyakan pemain. 2. Bertujuan untuk memenuhi

Fatwa Mana Yang Kata Forex Harus?

FOREX Trading Online – Fatwa Mana Yang Kata Harus? 1. PROF DR RAFIQ YUNUS AL-MISRI (2010), “Tijarah al-‘Umlah ‘Ibra al-Internet”, Journal Jami’ah al-Malik ‘Abd al-Aziz: al-Iqtisad al-Islami, j. 23, bil. 1. Keputusan: Hukumnya haram kerana spekulasi yang melampau, berbentuk gambling, dan tidak menepati kaedah sarf sebenar yang dikehendaki oleh Islam, iaitu riba serta penyumbang kepada

Eh, Bank Islam Buat Forex Halal Pula?

“Baca artikel di sini” “Dah baca. Bank Islam buat boleh, so aku pun boleh la juga nak buat” “Boleh Bro, kali kau nak buat Forex sebab bank Islam buat, kau kena follow 100% apa yang bank Islam buat. Kau lantik pegawai syariah mcm bank Islam buat. Pegawai syariah tu pula kena reporting dekat penasihat syariah

Fulltime Trader Jauh Lebih Sukar

Perhatian buat seluruh rakyat Malaysia! Trading saham adalah bisnes. Trading saham dan bisnes adalah sepuluh dua puluh kali ganda jauh lebih sukar daripada kerja makan gaji. Jangan berhenti kerja hanya disebabkan kita tak puas hati dengan pekerjaan sedia ada, benci, marah, tension, bosan dan segala macam alasan negetif lain. Berhenti kerja dan buat bisnes atau

Ciri Income Protection Terbaik

Dipetik dari FB Akif Radzi CIRI INCOME PROTECTION TERBAIK Ini adalah panduan dalam memiliki plan perlindungan gaji. Dalam memilih Income Protection ini, pastikan ianya dapat melindungi daripada perkara yang boleh menyebabkan ‘kemusnahan kewangan’ 3D : Death | Disable | Disease Pengiraan ini melibatkan gaji RM3000. 1. Pampasan Kematian Sebaiknya pampasan kematian yang disediakan sebanyak 10 tahun

Kisah-Kisah Terciduk Dalam Pelaburan Hartanah

Membaca kisah-kisah terciduk dalam pelaburan hartanah, teringat kisah-kisah yang sampai kepada saya secara langsung oleh pelabur yabg terlibat. Dalam konteks ini, saya lebih suka gunakan perkataan “terciduk” dan bukan “tersontot”, yang lebih sesuai jika ia melibatkan scam. KISAH 1 Beberapa tahun lepas pernah didatangi sepasang suami isteri pelabur yang pernah berpendapatan RM1 juta kemudiannya beli