Category: Perancangan Kewangan

Pinjam Along Untuk Bayar Along

Di petik dari FB Shahirla Azmin Kadir Pagi ni keratan di akhbar harian metro, terbaca tajuk sanggup pinjam along untuk bayar along. Kalau kita buat carian di google kan tentang cerita along ni, banyak betul cerita-cerita seram berkait along ni. Bikin takut. Risiko tu kan bukan kepada peminjam sahaja. Risiko keselamatan keluarga pun masuk sekali.

6 Faktor Yang Mempengaruhi Sumbangan Takaful Anda

Antara faktor yang mempengaruhi sumbangan sewaktu melanggani takaful 1. JENIS POLISI. Ada polisi term, ada endownment, ada investment link, ada stand alone dan sebagainya. Setiap satu ada ciri dan kelebihan. Yang penting fokus kepada coverage. 2. UMUR. Ini paling mempengaruhi sumbangan. Makin tinggi usia, makin tinggi sumbangan. 3. KESIHATAN. Polisi takaful hanya untuk orang yang

Maybank – Tahniah Umat Islam Malaysia!

  Maybank. Tahniah umat Islam Malaysia! Tahukah anda bahawa apabila umat Islam mula mempertikaikan status halal haram ASB, PNB selaku pengurus dana ASB mengambil tindakan proaktif bagi memastikan ASB patuh syariah. Sebenarnya Maybank Group dimiliki oleh PNB iaitu 34.68% dengan aset keseluruhan berjumlah RM840 billion. PNB memiliki sekitar 7.7% dan KWSP 13.7%.   Kesedaran Dengan

Bagaimana Berhadapan Dengan Tekanan Kewangan

Dipetik dari FB Shahirla Azmin Berdasarkan statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM), sebanyak 266 kes bunuh diri dilaporĀ­kan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Sumber statistik : Lihat di ruangan komen. Di laporkan bebanan hutang yang tinggi dan masalah keluarga menjadi punca utama. Di dalam situasi sekarang, ramai daripada kita terkesan dengan isu kewangan akibat pandemik ini.

Antara Sebab Berlaku Inflasi

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha Ahmad   Tahun 1996, saya darjah 6. Dalam perjalanan ke sekolah, saya singgah untuk beli sebungkus nasi berlauk ayam gulai. Harganya cuma 60 sen. Saya tak tahu itu harga untuk budak sekolah atau harga untuk semua orang. Tak pernah tanya. Yang saya ingat cuma rasanya. Sedap teramat. Hehe 24 tahun

5 Pakej Istimewa Melanggan Bersama INFAQ

Kenapa perlu melanggan takaful bersama INFAQ Consultancy? 1. Klinik Takaful untuk semua prospek, sebelum menjadi pelanggan. 2. Mini Seminar Bijak Merancang Wang untuk semua pelanggan 3. Group Small Coaching untuk pelanggan istimewa. 4. E-learning Seminar Bijak Merancang Wang untuk pelanggan istimewa. 5. Sesi personal coaching untuk pelanggan premium. * Semua tawaran di atas untuk para

Tidak Displin Guna Kredit Kad

Dipetik dari FB Ajian Kamarudin Teringat.. Dulu masa mula-mula berkerja. Sangat muda dan kacak lagi masa tu. Rakan-rakan ada bagi nasihat. Apply lah Kad Kredit. Nanti senang kata mereka. Kalau ada apa-apa kecemasan boleh guna dulu kad kredit. Saya percaya dengan nasihat mereka. Memang mudah. Bila tengah bulan jalan-jalan di kompleks, tiba-tiba terjumpa jualan murah

CEO AirAsia Jadi Penghantar Makanan

  Dari awan turun ke darat Wowwww!!! Hebat startegi Tony Fernandez! Dari terbang di awanan, turun ke darat menghantar makanan. Apa yang Tuan-Puan dapat belajar? Memabaca berita ini, saya teringat kisah Sirivat, seorang broker saham dan jutawan di Thailand yang jatuh tersungkur akibat krisis ekonomi Asia 1998. Sebaik sahaja jatuh, beliau terus bangkit menerusi perniagaan

Semua Cukup Tapi Tiada Simpanan

Jika sehari kita menyimpan RM1 secara konsisten selama 5 tahun bekerja, boleh kumpul sekitar RM2,000 dengan pulangan purata 6%. Jika yang tak ada simpanan itu daripada kalangan orang-orang tua di kampung, gelandangan, penoreh getah, buruh, petani dan juga nelayan – mungkin boleh kita terima jika mereka tak ada simpanan. Tapi majoriti yang tak ada simpanan

Kos Rawatan Hospital Kerajaan Tidak Percuma

Dipetik dari Fb MĀ Firdaus Ibrahim Kos rawatan hospital kerajaan tidak percuma Masih ramai mempunyai pemikiran bahawa kos hospital kerajaan itu percuma. Betul berbayar tapi masih dalam harga yang rendah berbanding hospital swasta. Perbezaan harga yang ketara ini disebabkan oleh hospital kerajaan kos rawatannya telah diberikan subsidi oleh kerajaan bagi membantu rakyat mendapatkan rawatan kesihatan dengan