Category: Perancangan Kewangan

Takaful Adalah Untuk Perlindungan, Bukan Untuk Simpanan Dan Pelaburan

Jadual ini dikongsi di komen posting saya. Apabila saya persoalkan tentang pulangan 20% setahun, terus dipadam komen tersebut. Bagusnya, dia sedar perkara tersebut. Saya kongsikan kepada public sebagai peringatan dan pengajaran kepada semua. Dah nak masuk tahun 2020, kereta dah nak terbang, tol dah nak mansuh, masih ramai ejen-ejen takaful yang mempromosi takaful sebagai instrumen

Mana Pelaburan Yang Bagus?

  Mana Pelaburan Yang Bagus? “Afyan, aku nak minta advise kau ni. Aku rasa nak keluarkan duit aku dari ASB. Mana pelaburan yang bagus?” “Pelaburan paling bagus ialah pelaburan ilmu” “Aduyai, takkan itu je advise kau? Kau kan pakar. Selalu masuk TV. Keluar akhbar. Masuk radio” “Hmmm… Cuba invest dekat u it trust” “Aku tak

Jika pulangan ASB 5%, masih untung ke?

Soalan yang paling famous sekarang ialah, “Jika pulangan ASB 5%, masih untung ke?” Selepas membaca posting-posting berkenaan isu ini, saya menjumpai satu aplikasi yang memudahkan pengiraan untuk persoalan tersebut Boleh cari aplikasi KiraASB Selepas membuat kiraan menggunakan apps ini dan membandingkan dengan aplikasi financial kalkulator yang biasa saya gunakan, maka saya dapat jawapan. Jawapannya, YA..

Pusaka Kenderaan

Di petik dari FB Ahmad Mustapha   Pusaka | KENDERAAN Bagaimana prosedur membahagikan kereta simati . Seperti kita maklum bahawa geran di dalam sesebuah kenderaan hanya boleh diletakkan satu nama sahaja yang mana berbeza dengan geran tanah dan rumah Oleh yang demikian, bagaimana cara pembahagian tersebut jika simati mempunyai 10 orang waris yang berhak. Perkara

ASBF, Misleading dan Misselling

Tak dapat dinafikan, memang ada ejen ASBF yang menjalankan promosi dengan cara misleading dan misselling. Ada yang siap memberi jaminan untung. Siap ada yang menjanjikan ROI 30%. Siap cakap ASBF adalah pelaburan yang paling menguntungkan di dunia! Memang tercengang dan meyakinkan cara mereka present. Saya pernah bergaduh besar dengan geng-geng ini zaman muda-muda dulu. Siapa

Berhutang, Tabiat Yang Sukar Dirawat

Berhutang ini satu tabiat, dan ia berkaitan dengan mindset. Orang yang suka berhutang, sampai bila-bila akan berterusan suka berhutang jika tidak diubah mindsetnya. Mindset berkaitan dengan apa yang kita percaya, kemudian ia akan lahirkan tindakan dan kemudian mengeluarkan hasil. Akhir sekali ia menjadi satu tabiat. PERCAYA —> TINDAKAN —> HASIL —> TABIAT Ia adalah satu

Bagaimana Mendapatkan Perlepasan RM10,000 Cukai Pendapatan

Dipetik dari FB Azlan Azizan BAGAIMANA MENDAPATKAN PERLEPASAN RM 10,000 CUKAI PENDAPATAN. Boleh dikatakan ramai dikalangan kita membayar cukai tapi adakah pelepasan cukai ini kita gunakan sepenuhnya. Rugikan rasa bila boleh claim dan dapat manfaat yang besar tapi kita tidak mengambil tindakan dan terus-terusan membayar cukai. Ada yang tahu tak perkara diatas? Diantara pelepasan cukai

Mengapa Golongan Muda Ramai Yang Muflis ?

Tulisan sempena kedatangan 12.12 Tahukah anda, majoriti golongan yang diisytiharkan muflis, adalah dari kalangan orang muda? Baca laporan di bawah: 60‰ golongan muflis adakah daripada golongan muda. 1. 49% orang muda muflis berpunca daripada hutang kereta dan hutang peribadi. 2. Majoriti golongan muda yang muflis itu berpunca daripada hutang utk kepuasan peribadi, bukan utk pelaburan

Jadual Mati Bukan Di Tangan Kita

Dipetik dari FB Aiman Zaki Salleh   Jadual mati bukan di tangan kita. Tahun ni 3 pelanggan kami meninggal dunia – waris mereka bertuah dan bernasib baik kerana; 1. Wasi tahu dan jelas peranan. Dia tahu apa proses yang perlu dilakukan dan proses urus harta dapat dimulakan segera. 2. Dapat elak kos tinggi dalam proses
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com