fbpx

Category: Takaful

Ejen Hanya Bertindak Sebagai Pengantara

Ejen takaful hanyalah sebagai pengantara klien dengan pihak syarikat. Kontrak sebenar adalah antara klien dengan syarikat, bukan dengan ejen. Berikut adalah tulisan dari FB Tuan Muhammad Ridhuan Abdul Malik berkenaan sedikit nasihat kepada para pencarum takaful. [“Bukan mencarum dengan saya..”] “Terima kasih pada tuan sebab sudi memilih saya sebagai Perunding Takaful tuan. Insyaallah saya akan

Kesedaran Bangsa Cina Lebih Tinggi Terhadap Kepentingan Perlindungan Kewangan

Statistik menunjukkan kadar penembusan insurans konvensional lebih tinggi dari takaful. Bukti kesedaran bangsa bukan Melayu terutama Cina lebih tinggi terhadap kepentingan perlindungan kewangan berbanding orang Melayu terhadap takaful. Berikut adalah tulisan FB Tn Muhammad Ridhuan Abdul Malik berkenaan pentingnya takaful dalam perancangan kewangan kita. [‘Penyelamat’ ketika musibah] “Saya ada seorang kawan Cina di pejabat..”, kata

“Kami Decide Nak Berhenti Pelan Takaful Ini”, Kata Seorang Pelanggan

Tulisan ini dipetik dari FB Tuan Hannan Shawalludin mengenai kefahaman sebenar istilah pelaburan dalam takaful. “Maaf En Hannan. Kami decide nak berhenti pelan Takaful Ikhlas ni.” Kata seorang pelanggan aku yang baru 4 bulan menjadi peserta Takaful. . “Ya. Boleh saya tahu kenapa ya?” . Lama dia menyepi. . “Kami tak tahu macam mana nak

Polisi Takaful Pertama Saya

Polisi takaful pertama saya, dari tahun 2006 Sumbangan bulanan RM55, nilai tunai sehingga Mac 2018 lepas adalah RM6,237, dengan coverage asas RM43,230. Barbaloi tak? Setiap 2-3 tahun sekali saya akan review polisi untuk tambah coverage supaya seiring dengan kedudukan kewangan semasa. Pendapatan bertambah, liabiliti bertambah, dan tanggungan juga bertambah. Jadi coverage takaful juga perlu bertambah

Pilihlah Takaful dan Elakkan Insurans Konvensional

Pagi-pagi terima mesej berhubung Medisavers. Perkara ini beberapa kali saya tulis di https://afyan.com/vmc.html/ https://afyan.com/medisavers-takaful.html/ Kepada rakan-rakan Muslim yang mempromosi Medisavers, lebih-lebih yang menggunakan nama saya sebagai testimoni, mohon untuk TIDAK mempromosi insurans konvensional. Pilihlah takaful yang patuh syariah. Yang saya jumpa secara depan-depan membawa borang pelanggan yang mengisi insurans konvensional, saya akan tegur depan-depan. Juga

Kenapa Syarikat Takaful Tak Mewajibkan Medical Check up?

“Kenapa syarikat takaful tak wajibkan medical check up?” Berikutan isu medical card claim reject dan isu berkaitan penyakit sedia ada yang tidak dicover oleh syarikat takaful, timbul cadangan dan juga persoalan di atas. “Kenapa tidak diwajibkan pelanggan melakukan medical check up? Bukankah ia bagus supaya klien dan syarikat tahu pelanggan sihat atau pun tidak sebelum

Dilema Seorang Ejen Takaful

Dilema seorang ejen takaful 1. Leader push suruh buat sales banyak-banyak. Kalau tak, kena pulau dari ejensi. 2. Tengok ejen lain tukar kereta baru, dapat pergi trip negara – rasa nak dapat juga, tapi…. 3. BNM makin ketatkan syarat untuk dapat full comission, dengan Balance Score Card, nak kena maintance of contract (MOC), persistensi dll

Bagaimana Sesuatu Polisi Takaful Boleh Terbatal Ab-initio?

Bagaimana sesuatu polisi takaful boleh jadi terbatal ab-initio. 1. Tidak nyatakan maklumat kesihatan dengan betul di dalam borang takaful 2. Sudah beritahu ejen, tapi ejen tak isikan dalam borang takaful. 3. Ejen sudah beritahu untuk berikan maklumat kesihatan, tapi pelanggan tidak maklumkan. MOTS: Isi borang takaful sendiri dan jangan bergantung kepada ejen semata. Sumber dari

Mengapa Harga Produk Takaful Lebih Mahal Berbanding Produk Insurans Konvensional??

“Mengapa harga produk takaful lebih mahal berbanding produk insurans konvensional”⁉ Ini antara soalan yang kerap saya terima. Ada dua kaedah situasi untuk menjawab soalan ini. Situasi pertama, ia ditanya dengan cara begini; “Eh, kenapa harga takaful mahal berbanding insurans konvensional? Kata islamik sangat? Dah macam Yahudi pula” Jika begitu, saya akan berikan jawapan ringkas dan
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com