fbpx

Category: Takaful

Teruskan Minum Air Ada Cicak?

Dalam sesetengah situasi, soalan yang dijawab dengan soalan lebih mudah untuk difahami. Dalam hal ini saya tak salahkan orang yang bertanya kerana ia memang sangat biasa saya hadapi. Masih ramai yang belum mempunyai pemahaman yang jelas tentang dosa riba. Tapi kalau “babi” atau “arak”, pantang nenek moyang! Dosa “makan riba” tak nampak macam dosa “makan

Analogi Mudah Perbezaan Takaful dan Insurans

Ini jawapan saya kepada rakan yang bertanya dan masih keliru tentang perbezaan takaful dan insurans. Katanya nampak sama sahaja kedua-duanya sebab kedua-duanya ada bayaran tertentu dan ada coverage tertentu. Jadi apa bezanya? Takkan beza hanya semata aqad dan istilah? Dalam tulisan sebelum ini, saya menggunakan beberapa analogi untuk pemahaman tentang peri pentingnya kontrak yang memberi

Insurans Konvensional Patuh Syariah?

Gambar-gambar ini saya petik daripada FB Tn Haji Razli Ramli. Boleh baca FB beliau untuk diskusi menyeluruh. Isu utama ialah ejen insurans konvensional tapi mendakwa produk insurans yang dipasarkan, patuh syariah. Dalam tulisan ini, suka saya kongsikan sedikit ilmu insurans vs takaful kepada rakan-rakan dalam menghadapi situasi ini. Ia saya tujukan kepada rakan-rakan pengguna supaya tidak

Berapa Kerat Yang Berani Tulis EJEN TAKAFUL?

Satu-satunya kerjaya yang orang takut nak declare ialah EJEN TAKAFUL. Tak percaya? Cuba tengok bisnes kad depa. Berapa kerat yang berani tulis EJEN TAKAFUL? Selalunya akan tulis “Financial Consultant”lah, “Wealth Planner”lah, “Wealth Advisor”lah, “Life Advisor”lah. Takut sangat nak tulis EJEN TAKAFUL. Hahahaha http://infaq.my/kerjaya-takaful Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

Konvensyen Luar Negara Anjuran Takaful IKHLAS

Dah tengok gambar-gambar saya di Amsterdam tadi? Oh, saya ke Amsterdam bukan berseorangan, dan bukan juga backpackers. Saya ke sini bersama rakan-rakan ejen takaful, yang layak menyertai Konvensyen Luar Negara anjuran Takaful IKHLAS. Kami pergi secara percuma 100%, makan tanggung b***k cangkung. Hahaha Hanya perlu duit poket utk beli jajan, cenderamata dan shopping. Rakan-rakan INFAQ

Kes Salah Laku Ejen; Jadilah Pengguna Bijak

Ini antara kes salah laku ejen takaful yg diadukan kpd BNM. Saya kongsikan perkara ini supaya para pengguna alert dengan perkara ini agar menjadi pengguna bijak, bukan pengguna terpijak. Kerjaya usahawan merupakan kerjaya yang mulia kerana ia usahawan yang jujur disabdakan Rasulullah (s.a.w) akan bersama dengan para nabi dan Rasul di akhirat kelak. Apatah lagi

Lagi Kesedaran Takaful Penyakit Kritikal

Kesedaran takaful penyakit kritikal. Kisah di bawah diambil dari FB Tuan Rm ‘Azman. [Awareness] . Pampasan Sakit Kritikal . Terkejut pagi ini dapat mesej daripada client.. Beliau sudah pun sign untuk takaful suami isteri.. . Namun mereka merasakan pampasan sakit kritikal tidak mencukupi.. . Saya rasa kagum kepada keluarga ini atas kesedaran mereka terhadap takaful.

Rakaman-Insurans / Takaful : Ejen Dipersalahkan?

Ini rakaman dari slot Kes Kewangan dalam rancangan Assalamualaikum, semalam. Topik yang diutarakan semalam ialah “Insurans / Takaful : Ejen Dipersalahkan?”., Topik ini berhubung isu yang viral bulan lepas apabila seorang VIP yang mengalami nasib tidak baik apabila medical card yang dilanggan selama 4 tahun tidak dapat digunakan apabila dimasukkan ke hospital akibat sakit jantung.

Insurans / Takaful : Ejen Dipersalahkan?-Rancangan Assalamualaikum, TV Alhijrah

Topik yang diutarakan semalam ialah “Insurans / Takaful : Ejen Dipersalahkan?”., Topik ini berhubung isu yang viral bulan lepas apabila seorang VIP yang mengalami nasib tidak baik apabila medical card yang dilanggan selama 4 tahun tidak dapat digunakan apabila dimasukkan ke hospital akibat sakit jantung. Beberapa kali ke udara di TV, ini kali pertama ada

Purata Pemegang Polisi Tidak Cukup Coverage

Laporan dari MTA (Malaysian Takaful Association), purata coverage pemegang polisi takaful hanyalah RM50,000 dan perlukan sekurang-kurangnya RM200,000 lagi tidak mencukupi. Manakala berdasarkan LIAM (Life Insurance Association Malaysia) pula, 90% pemegang polisi insurans masih belum cukup coverage sekurang-kurangnya 10 kali pendapatan tahunan. Maknanya; MAJORITI BESAR pelanggan takaful dan insurans tidak melanggan insurans dan takaful. Salah siapa?
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com