Category: Urus Wang

Step By Step Melanggan Takaful Income Protection

Step by step melanggan takaful income protection 1. Tentukan KEPERLUAN 2. Peruntukan KEWANGAN 3. Sesuaikan dengan PRODUK “Afyan, nak buat macam mana tu? Rileksss… Baca sampai habis. Tapi panjang sikit la STEP 1: TENTUKAN KEPERLUAN 1. Kira pendapatan tahunan. Ini ialah pendapatan yang ingin kita lindungi. 2. Kumpulkan semua jenis pendapatan yang ada, bukan sekadar

Takaful Medical Card vs Takaful Penyakit Kritikal

Apa yang anda faham mengenai Takaful Medical Card dengan Takaful Penyakit Kritikal. Kedua-duanya adalah saling lengkap-melengkapi antara satu sama lain, dengan fungsi berbeza-beza. Takaful medical card atau kad perubatan fungsinya adalah untuk membantu membayar kos perubatan apabila dimasukkan ke dalam hospital. Manakala takaful penyakit kritikal pula adalah untuk memberi TUNAI apabila ditimpa musibah penyakit kritikal.

Apa Beza Antara CLEANSING Dan ZAKAT?

Apa beza antara CLEANSING dan ZAKAT? CLEANSING merujuk kepada pembersihan harta haram, manakala ZAKAT pula ialah penyucian harta suci. Contoh CLEANSING: Pelabur bercampur antara sumber haram dan harus maka keuntungan dari sumber haram perlu dibersihkan. Ia disalurkan ke tabung tidka patuh syariah di bawah majlis agama Islam. Jika di masjid-surau selalunya ia digunakan untuk kegunaan

“Medical Card Arwah Ayah Boleh Buat Beli Beras?

“Medical Card Arwah Ayah Boleh Buat Beli Beras? Saya tersentap membaca kartun ini. Membayangkan “arwah ayah” ialah diri saya sendiri. Ia mirip kes yg pernah saya terima tentang seorang balu dan beberapa yg kehilangan suami. Cuma bezanya dalam kartun, arwah suami melanggan medical card dan dalam kes yg saya akan ceritakan ialah polisi insurans pendidikan.

Mengulas Tentang Isu FB Yang Diutarakan Ustaz Lariba

Saya terpanggil untuk memberi sedikit komentar tentang isu yang diutarakan oleh Page Ustaz Lariba. dengan penuh rasa rendah diri dan tanpa hilang rasa hormat kepada beliau, saya memohon maaf untuk memberi pandangan yang berbeza dengan apa yang ditulis. Sebenarnya agak lama juga saya ingin memberi pandangan ini, tapi hari ini saya berikan pandangan apabila saya turut

Income Protection Yang Baik Mestilah Merangkumi Coverage Untuk Penyakit Kritikal

Coverage income protection yang baik mestilah merangkumi sekali coverage untuk penyakit kritikal (Critical Illness), bukan sekadar kematian dan lumpuh. Sebabnya, apabila seseorang ditimpa penyakit kritikal, dia tidak mampu bekerja dan memperolehi pendapatan. 71% kematian rakyat Malaysia berpunca dari penyakit kritikal seperti  stroke, kanser, sakit jantung, dan sakit buah pinggang. Medical card dan hibah sahaja tidak

Memindahkan Wang Dari Tabung Haji ke ASB

Jika berkira-kira untuk memindahkan wang dari Tabung Haji ke ASB, boleh buat perbandingan. Hibah TH 1.25%, tidak perlu dizakatkan. Manakala ASB perlu; 1. Dibersihkan (cleansing) 2. Dizakatkan (purification) STEP 1. DIBERSIHKAN (CLEANSING) Sekiranya dividen ASB 6.5% ia perlu diasingkan 66%* sahaja yang patuh syariah dan tinggal lagi 4.29% 34% yang tidak patuh syariah, perlu disalurkan

Kau Nak Apa Sebenarnya ? Nak Untung jee

“Afyan, aku ada duit lebih RMXXX,000 dalam TH ni. Rasa tak berbaloi la sebab hibah sikit”. “Alaaa… biar je je la kat situ” “Kau suruh aku biar je kat TH? Alaaa… Sikit je hibah dia bagi. 1.2% je kot?” “Kalau macam tu kau rasa, letak kat ASB la” “ASB? Isshhh… Tak nak aku. Syubhah!!” “Dah

Step By Step Melanggan Takaful Income Protection

Step by step melanggan takaful income protection 1. Tentukan KEPERLUAN 2. Peruntukan KEWANGAN 3. Sesuaikan dengan PRODUK “Afyan, nak buat macam mana tu? Rileksss… Baca sampai habis. Tapi panjang sikit la STEP 1: TENTUKAN KEPERLUAN 1. Kira pendapatan tahunan. Ini ialah pendapatan yang ingin kita lindungi. 2. Kumpulkan semua jenis pendapatan yang ada, bukan sekadar
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com