fbpx

Category: Urus Wang

Beli Kereta Juga Perlu Ada Perancangan

Artikel dari FB Tn Norajian Kamarudin ini menceritakan beberapa tips sebelum membeli kereta. Kalau ikutkan statistik punca muflis yang paling besar ialah akibat pinjaman kenderaan. Sebahagian besar yang terperangkap dengan masalah ini adalah golongan belia. Memang kebanyakannya bila start kerja, target pertama ialah nak beli kereta. Kalau tengok kepada gaji bulanan memang mampu nak bayar instalment setiap

Andainya Aku Diberi Pilihan

Nukilan ini diambil dari FB Pn Hanis Halim bertajuk ‘Andainya Aku Diberi Pilihan’. ANDAINYA AKU DI BERI PILIHAN. Andainya aku di berikan pilihan, Lahir dari keluarga kaya atau miskin, Aku akan memilih untuk lahir dari keluarga kaya. Siapa yang tidak mahu di lahirkan dari keluarga kaya? Hidup senang lenang. Bunyinya macam kurang masalah terutamanya kewangan. Tapi, sebenarnya,

Buatlah Simpanan Berkala Untuk Anak-anak

Tulisan dari FB Pn Noraini Othman ini adalah berkenaan tabungan untuk masa hadapan dan inflasi. Alhamdulillah.. alhamdulillah… Semalam dipertemukan dengan dua orang existing client 30an, unit trust yang mempunyai kesedaran dalam bab kewangan. Pakaian biasa-biasa walaupun tergolong dalam golongan M40. Respek. Antara isu yang dibualkan ialah kos membeli rumah yang sangat tinggi. Harga rumah apartment 1000 kaki persegi

Harga Rumah Yang Ideal

Cara pengiraan harga rumah yang ideal dikongsikan oleh Tn Mohd Nor Amir di FB beliau. Tips daripada buku Dr. Azizul Azli Ahmad (Wang Ada Di Mana?) untuk dikongsi bersama berkaitan pembelian rumah. . . Rumah yang ideal adalah bersamaan dengan 4 tahun gaji tahunan. Sebagai contoh Jika gaji tahunan : RM 36,000 Untuk 4 tahun gaji tahunan

Formula Pengiraan Membeli Kereta

Perkongsian dari FB Tn Mohd Nor Amir ini adalah berkenaan formula untuk membeli kereta. Berdasarkan kepada otai-otai kewangan, nak membeli kenderaan ada pengiraannya. . Macamana dengan pengiraannnya? Kenderaan yang ingin dimiliki berdasarkan kepada setahun pendapatan kita (12 bulan). . Sebagai contoh: Gaji sebulan adalah RM 2000 Setahun adalah RM 2000 x 12 = RM 24000

Senangkan Hati Mak dan Ayah

Tulisan ini diambil dari FB Tn Hannan Shawalludin berkenaan nasihatnya tentang takaful. Masa kau kecik, banyak dah kau susahkan mak ayah kau. Ya. Mak ayah tak pernah cakap kalau diorang susah. Kalau boleh diorang bagi nyawa kat kau, diorang akan bagi, asalkan kau tersenyum gembira. Tapi kadang-kadang sebagai anak, banyak kali kau tak nampak benda

Marilah Kita Celik Kewangan

Anda mengalami masalah kewangan..? Sila ikuti kisah ini Perkongsian dari FB Tn Hannan Shawalludin ini menceritakan kisah beliau bertemu seorang pelanggan yang mempunyai masalah kewangan. “Duit lebihan tuan setiap bulan berapa ya?” Tanya saya pada seorang pelanggan dalam sesi penerangan Takaful. “Selalunya cukup-cukup.” “Tak da lebih?” “Jarang ada, tuan” balas pelanggan saya. Saya terdiam. Lidah

Merancang Dana Pendidikan Anak

Tip RM | Merancang Dana Pendidikan Anak Dianggarkan kos purata untuk mendapatkan pendidikan ijazah di universiti tempatan sekitar RM50,000. Jumlah itu akan menjadi beberapa kali ganda sekiranya ijazah di universiti luar negara. Andaikan, anda mempunya anak yang baru dilahirkan dan berhasrat untuk hantar ke universiti pada 18 tahun akan datang, berikut adalah perancangan yang boleh

Urus Wang Anda

Tulisan ini diambil dari FB Tn Mohd Nor Amir berkenaan dengan peratus pecahan dalam pengurusan kewangan. Duit perlu diuruskan dengan sebaik mungkin. Ktalau tak diuruskan dengan baik, tepuk dahilah tengok duit dalam bank masa tengah bulan. . . Tak guna kalau gaji RM 10k tapi perbelanjaan dan hutang RM 15k. Dah defisit sebanyak RM 5k.

Perlindungan Kewangan Paling Hebat

Tip RM | Perlindungan Kewangan Paling Hebat Perlindungan kewangan yang paling hebat di dunia bukanlah daripada produk takaful dan medical card. Apatah lagi hartanah, saham mahupun forex. Perlindungan kewangan yang paling hebat ini Rasulullah sudah berikan sejak 1400 tahun dahulu melalui hadtih; “Lindungilah harta kamu dengan zakat, dan ubatilah penyakit antara kalian dengan sedekah” –
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com