Category: Urus Wang

Putus Silaturahim Punca Rezeki Sempit

Sedar atau tidak, bermasam muka dan marah-marah boleh membuatkan rezeki lari menjauhi kita! Allah tak suka. Perbuatan ini boleh merosakkan hubungan dan silaturrahim. Apa kata pagi ini kita mulakan dengan senyuman kepada ahli keluarga dan rakan-rakan pejabat dulu? Kalau boleh senyum kat kereta sebelah masa jalan jem, itu lagi bagus. Hihi. Allah telah menjanjikan rezeki

BMF Hangat-Hangat Tahi Ayam Je?

Ada orang tanya, apa khabar BMF? Dah sejuk ke? Dah tak ada ke? Hangat-hangat tahi ayam je ni… Soalan berbaur sindiran. Saya hanya senyum sahaja. Nama pun kempen. Kempen memang la bermusim. Mana ada kempen yang kekal lama dari dulu sampai sekarang? Sebenarnya dalam mana-mana kempen dalam dunia pun, tak ada pun kempen yang selamanya

Mentaliti Orang Kaya vs Miskin

Dipetik dari FB Zahiruddin Juatin Mentaliti yang berbeza rupanya menentukan siapa kita di masa akan datang. Sebagai contohnya, mentaliti orang yang ingin jadi kaya dan kekal miskin rupanya mempunyai sudut pandang yang berbeza. Antara perbezaan tersebut adalah : 1. Orang kaya mentalitinya membeli aset, sedangkan orang miskin membeli liabiliti. 2. Orang kaya mengamalkan ‘Pay Me

Pusaka | Sijil Faraid

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha PUSAKA | SIJIL FARAID Sijil faraid sangat famous dan kita akan menjumpainya ketika mana kita menguruskan urusan pusaka . Sijil faraid ini dikhususkan untuk kematian orang Islam sahaja Pihak yang berautoriti untuk mengeluarkan sijil faraid adalah Mahkamah Syariah di setiap negeri negeri di Malaysia. Ingat ye BUKAN Pejabat Agama ,

Tips Kewangan Siswazah Baru

Dipetik dari FB Ajiyan.com TIPS KEWANGAN SISWAZAH BARU. 1. Perbanyakkan Simpanan. – Menyimpan adalah asas utama untuk menjadi kaya. – Teruskan mula menyimpan sebaik sahaja mula berkerja. Bukan tunggu selepas setahun berkerja, selepas dua tahun atau selepas lima tahun. – Mula menyimpan sementara belum banyak komitmen. Supaya ia menjadi tabiat. – Kalau gaji RM2,000 tak

Bad Marketing, Still A Marketing

Ramai yang kongsi gambar poster ini. Ada yang sentap, ada yang sindir, ada yang kecam, ada yang troll balik. Termasuk saya 😅 Apapun, matlamat beliau untuk marketing telah berjaya. Bad marketing, still a marketing. Perasan tak, bukan kali pertama beliau kena kecam sebegini? Sejak dari awal kemunculan dengan Seminar Rahsia Tarikh Lahir pada 10 tahun lepas,

Kenapa Rakyat Malaysia Berhutang

Dipetik dari FB Zahiruddin Juatin KENAPA RAKYAT MALAYSIA BERHUTANG? Pernahkah kita terfikir penyebab rakyat Malaysia terpaksa berhutang? Menurut statistik, lebih 50 peratus punca bebanan hutang yang dihadapi oleh rakyat Malaysia adalah disebabkan oleh kegagalan menguruskan kewangan. Antara punca yang telah dikeluarkan oleh AKPK menunjukkan bahawa lebih 20 peratus rakyat Malaysia dibebani hutang disebabkan kurangnya kesedaran

Kelebihan Gold Bar Berbanding Barang Kemas

“En Afyan, saya nak beli emas. Mana yang bagus, beli barang kemas atau gold bar?” “Dua-dua bagus”. Nah, ini dia kelebihan setiap satunya. Kelebihan gold bar berbanding barang kemas. 1. Spread gold bar lebih rendah berbanding barang kemas. 2. Gold bar tidak ada upah dan GST (bukan semua) berbanding barang kemas yang semestinya akan dimasukkan

Atasi Musibah Sebelum ia Menimpa

Dipetik dari FB Zainab Hussain Islam menyuruh kita supaya merancang dan mencari jalan untuk mengatasi musibah atau sekurang-kurangnya bagaimana hendak meringankan bebanan terpaksa dipikul oleh ahli keluarga jika sesuatu musibah menimpa. Rasulullah SAW turut mendidik umatnya supaya jangan membahayakan diri dan mencari musibah. Malah, Baginda SAW menyuruh kita mencari jalan bagaimana hendak mengatasi musibah sebelum

Kita Bayar Apa Yang Kita Dapat

Benda ni simple sahaja. Kalau kita datang restoran, kita bayar dan dapat makanan. Kemudian, kalau restoran tu untung besar dan tauke restoran beli kereta BMW, melancong luar negara, takkan kita sebagai pelanggan perlu cemburu dan dakwa “patutnya share la keuntungan dengan pelanggan”. Kita sebagai pelanggan, dapat hak pelanggan iaitu dapat produk yang kita bayar. Kalau