Category: Urus Wang

Jangan Pukul Rata Takaful Bukan Untuk Pelaburan

“Di setiap posting saya berkaitan isu misleading “takaful untuk pelaburan”, akan ada ejen yang komen seperti di atas. Malah siap ada ejen siap posting khas berkenaan isu ini utk justifikasi bahawa memang benar takaful boleh digunakan untuk pelaburan dan untuk menafikan pendedahan demi pendedahan yang saya lakukan sejak beberapa hari. Malah ada yang siap screnshot

Jangan Tanya Ejen Takaful

“Afyan, saya keliru la. Ejen A kata takaful, bukan untuk pelaburan. Ejen B pula kata, takaful boleh digunakan untuk tujuan pelaburan. Pening kepala saya”. Rilekssss… Jangan peningkan kepala. Tanya ejen, memang mereka akan bias. Jika tanya saya pun akan bias, sebab saya pun ejen takaful. Jadi, jalan terbaik ialah jangan tanya ejen takaful. Tanya dan

Jangan Ambil Remeh Dengan Hibah

Dipetik dari FB Wafi Razali “Wafi, aku bagi duit untuk masuk Hibah tu nantilah.” “Aku nak tengok Hibah yang lain dulu. Mana tau ada yang lebih murah ke” Wahai sahabat-sahabat. Modal untuk ambil Hibah di takaful ni bukanlah duit semata-mata. Tetapi ianya berdasarkan umur, kesihatan kita pada masa kini & status risiko yang boleh kita

Dalam BukuBMW Ada Topik Zakat

Setelah sekian lama tidak solat Jumaat, alhamdulillah semalam saya dapat menunaikan ibadah fardhu ini. Topik khutbah Jumaat semalam berkenaan zakat, ada beberapa perkara menarik perhatian saya malah mengejutkan. Sangat mengejutkan, daripada 3.9 juta penduduk Muslim di Selangor, hanya 311 ribu orang yang membayar zakat. Jika angka itu diturunkan kepada 1.6 juta yang diandaikan layak bayar

Perasaan Bagaimana dikhianati Oleh “Sahabat”

Membaca gambar dan tulisan Tuan Khairul Hakimin Muhammad ini sungguh mengimbau kenangan bagaimana dikhianati oleh “sahabat”. Saya pernah mengalaminya. Malah pernah berada dalam team saya. Malah beberapa kali pinjam duit saya sebab nak survive masa mula-mula bisnes dsn pernah pinjam dalam amaun yang banyak apabila tersontot. Saya bantu seadanya. Apabila tak puas hati dengan keputusan

Pelaburan Terbaik Pulangan Lebih 20% Menggunakan Private Mandate Account – PMA

Pelaburan PMA Terbaik   Kali terakhir saya kongsikan perkara ini ialah pada 31 Mei 2020. Boleh rujuk posting lama saya dan bandingkan. Rujuk di sini Ini ialah pelaburan menggunakan Private Mandate Account – PMA Berikut adalah beberapa keterangan gambar: Tarikh mula atau “Inception Date” pada 04/03/2020 dan screnshoot di atas pada tarikh 10/12/2020. Kira-kira 9

Pengiraan Cashflow

Dipetik dari FB Farhanah Kamaruddin CASHFLOW Pernah rasa tak gaji bulanan tak cukup tapi tak tahu ke mana perginya duit?? Pernah tak dalam dompet paginya RMXx, petangnya macam hilang entah ke mana RM anda? Dulu kami begitu jua, tapi tersentak. Bila jadi ibu ayah kita perlu belajar untuk punyai tadbir urus kewangan yang baik. Kerana

Pinjam Along Untuk Bayar Along

Di petik dari FB Shahirla Azmin Kadir Pagi ni keratan di akhbar harian metro, terbaca tajuk sanggup pinjam along untuk bayar along. Kalau kita buat carian di google kan tentang cerita along ni, banyak betul cerita-cerita seram berkait along ni. Bikin takut. Risiko tu kan bukan kepada peminjam sahaja. Risiko keselamatan keluarga pun masuk sekali.

Banyak Manfaat Kelas Ibu Celik Wang

Dipetik dari FB Shahirla Azmin Kadir Ramai yang tidak menyangka yuran kelas Ibu Celik Wang yang saya anjurkan yurannya terlalu murah. Ramai peserta yang memberitahu content dan nilainya bermutu tinggi. Tidak berbaloi dengan yurannya. Malah ada yang mahu bayar lebih. Ini screen shot komen daripada peserta yang juga merupakan salah seorang guru sekolah menengah. Serba

Tips Elak Kena Scam

Saya nak bagi satu tips yang paling ampuh untuk mengelakkan kita kena scam. Tips ini sesuai untuk berhadapan dengan kawan-kawan, saudara mara, ahli keluarga, pakcik makcik, sepupu sepapat, saudara crush yang mengajak kita join bisnes atau MLM atau pelaburan dengan modal ribu-ribu dan dijanjikan pulangan yang tooooo good to be true. Contohnya, modal RM1,000 boleh