fbpx

Category: Urus Wang

Didik Anak Bijak Mengurus Wang Sejak Dari Kecil

Tulisan dari FB Pn Hanis Halim ini menerangkan tentang cara mendidik anak untuk bijak mengurus wang sejak dari kecil. Si kecil asyik minta itu dan ini apabila keluar berjalan-jalan? Si kecil seringkali meragam atau minta perhatian yang lebih apabila berada di luar rumah? Si kecil terlalu memilih makanan sehingga lebih banyak makan makanan yang tidak

Biasakan Diri Untuk Menyimpan

Tulisan dari FB Hannan Shawalludin ini memberikan sedikit tips untuk para belia tentang menyimpan dan melabur. Orang nasihat pakai motor je pergi kerja, kau nak juga pakai kereta. Panaslah. Hujanlah. Tapi kau kena ingat. Kita sebagai manusia ni boleh boleh sesuaikan diri walau macam mana pun keadaan kita. Hari pertama kau bawak motor memanglah kau

Buat Bajet Sendiri

Macam mana nak buat bajet sendiri? Tn Muhammad Ridhuan Abdul Malik memberikan beberapa tips untuk membuat bajet sendiri di FB beliau. Macam mana nak buat bajet sendiri? ——————- Paling mudah gunakanlah sistem ‘sampul’, setiap bulan bayar diri sendiri dulu, kemudian bayar bil siap-siap dan jangan bertangguh agar tidak tertunggak. Kemudian, buat kira-kira berapa jumlah perbelanjaan

Tips Menyimpan Wang

Tulisan di bawah diambil dari FB Tuan Rashid Mohaimin yang berkongsi tentang tips menyimpan wang. Tabung 2019 =========== Rasanya masih tidak terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Tahun Baru 2019 kepada rakan-rakan sekalian. Kita berada di bulan Januari bermakna ada 12 bulan untuk merancang dan set target untuk dicapai sepanjang tahun ini. Saya kongsikan beberapa tips

Belanja Ikut Kemampuan

Berikut adalah tulisan dari FB Tn Hannan Shawalludin berkenaan trend berbelanja yang sepatutnya. Bahaya ikut trend bila berbelanja. Terutamanya kalau barang yang kita nak beli tu harga dia sampai ribu riban atau berpuluh riban. Barang premium, kos penyelenggaraan pun selalunya premium. Bila beli satu-satu barang, sama ada smartphone, kereta, motor, laptop dan sebagainya, jangan kau fikir

7 Perkara Untuk Baiki Status Kewangan

Status kewangan yang semakin baik memang menjadi impian kita semua. Berikut ialah 7 perkara yang digariskan oleh Tuan Hannan Shawalludin di FB beliau untuk kita perbaiki status kewangan. 7 PERKARA UNTUK BAIKI STATUS KEWANGAN KITA PADA TAHUN 2019. NO 7 PALING RAMAI TERLEPAS PANDANG. 1. Set Goal Yang Jelas Cuba Tanya diri sendiri soalan-soalan ni,

Kedekut

Tulisan ini adalah dari FB Pn Aznah Arshad yang mengisahkan pengalaman beliau menerapkan disiplin untuk simpanan. KEDEKUT Kawan saya liza berseloroh.”Aznah kedekut, tahi hidung masin. Kereta pun pakai mak punya.” Saya gelak. Betullah tu. Sejak bekerja saya tak pernah memiliki kereta dan tak pernah duduk rumah sendiri. Ada beberapa faktor penyebab: 1. TabiatJarang nampak saya

Mahu Beli Kereta Baru?

Nak beli kereta baru? Baca ini dulu Tulisan di FB Tuan Hannan Shawalludin ini memberikan tips kepada mereka yang mahu membeli kereta. Bagi fresh graduate yang baru mula berkerja, kau akan dengar ramai guru kewangan cakap yang kereta ni boleh bawak ke Neraka Wang kalau kau tak hati-hati. Ni aku share sikit tips kalau kau

Kewangan Anak Muda

Berikut adalah tulisan dari FB Tuan Rashid Mohaimin mengenai kewangan anak muda. Kewangan Anak Muda================== Seringkali kita mendengar perbualan anak muda seperti berikut: “Aku baru beli motor baru. Nk modify ekzos la bagi mantap sikit. Harga tak la mahal sangat. Setakat RM2500 ape la sangat…”“Motor ni kalau aku solek tukar coverset R4 mesti cun ni. Orang mesti

Pendapatan Perniagaan Insurans Konvensional Tidak Boleh Dizakatkan

Tahukah anda, pendapatan daripada perniagaan insurans konvensional tidak boleh dizakatkan? Sebab, ia harta haram. Tidak boleh dibersihkan melalui zakat. Ia perlu dilupuskan terus. Malah, jika digunakan untuk menunaikan haji dan umrah, ada sesetengah ulama (minoriti) mengatakan ibadah itu tidak sah. Saya doakan rakan-rakan yang terlibat dalam perniagaan insurans konvensional dan menunaikan umrah, mendapat hidayah untuk
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com