Category: Urus Wang

Cerai Sebab Masalah Ekonomi

1. Satu kajian di US mendapati bahawa kadar penceraian seiring dengan naik turun ekonomi negara. Ketika negara dilanda krisis ekonomi, tahap perceraian meningkat. 2. Dari satu kajian Psychological Science in the Public Interest di US, mendapati bahawa tahap kepuasan hidup 400 jutawan oleh Majalah Forbes, sama dengan tahap kepuasan hidup yang dikecapi oleh penduduk orang-orang

Tamatnya Moratorium

Moratorium semakin hampir tamat. Bermakna bermula bulan depan kita perlu bayar balik hutang-hutang piutang kita dengan bank. Bagi yang terjejas pendapatan akibat krisis Covid-19, boleh berjumpa dengan banker untuk mohon penangguhan moratorium. Majoriti rakyat Malaysia terkesan dengan krisis ekonomi kali ini. Atas sebab itu, kerajaan umumkan pelbagai bentuk bantuan dari awal-awal krisis dahulu sehingga yang

Tips Kewangan Anak Muda

Dipetik dari FB Zahiruddin Juatin TIPS KEWANGAN ANAK MUDA Jika anda berumur bawah 30 tahun, tips yang akan dibincangkan adalah bersesuaian dengan perkongsian hari ini. Biasanya usia sebelum 30 tahun ini adalah masa yang sangat penting untuk menentukan siapa kita 10 atau 20 tahun akan datang. Biasanya umur bawah 30 tahun ini juga merujuk kepada

Gaji RM2,000 ke RM2,500, banyak atau sikit?

“Gaji RM2,000 ke RM2,500, banyak atau sikit?”. Saya tanyakan soalan mudah ini kepada peserta program Active Training Series anjuran Jabatan Profesional Muda DPPM – JPro, siang tadi. Pesertanya dari kalangan anak-anak muda, majoriti berusia baru beberapa tahun bekerja, bawah umur 30 tahun dan ramai juga dari kalangan mahasiswi universiti. Pusingan pertama saya ajukan untuk mahasiswa, semua

Putus Silaturahim Punca Rezeki Sempit

Sedar atau tidak, bermasam muka dan marah-marah boleh membuatkan rezeki lari menjauhi kita! Allah tak suka. Perbuatan ini boleh merosakkan hubungan dan silaturrahim. Apa kata pagi ini kita mulakan dengan senyuman kepada ahli keluarga dan rakan-rakan pejabat dulu? Kalau boleh senyum kat kereta sebelah masa jalan jem, itu lagi bagus. Hihi. Allah telah menjanjikan rezeki

BMF Hangat-Hangat Tahi Ayam Je?

Ada orang tanya, apa khabar BMF? Dah sejuk ke? Dah tak ada ke? Hangat-hangat tahi ayam je ni… Soalan berbaur sindiran. Saya hanya senyum sahaja. Nama pun kempen. Kempen memang la bermusim. Mana ada kempen yang kekal lama dari dulu sampai sekarang? Sebenarnya dalam mana-mana kempen dalam dunia pun, tak ada pun kempen yang selamanya

Mentaliti Orang Kaya vs Miskin

Dipetik dari FB Zahiruddin Juatin Mentaliti yang berbeza rupanya menentukan siapa kita di masa akan datang. Sebagai contohnya, mentaliti orang yang ingin jadi kaya dan kekal miskin rupanya mempunyai sudut pandang yang berbeza. Antara perbezaan tersebut adalah : 1. Orang kaya mentalitinya membeli aset, sedangkan orang miskin membeli liabiliti. 2. Orang kaya mengamalkan ‘Pay Me

Pusaka | Sijil Faraid

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha PUSAKA | SIJIL FARAID Sijil faraid sangat famous dan kita akan menjumpainya ketika mana kita menguruskan urusan pusaka . Sijil faraid ini dikhususkan untuk kematian orang Islam sahaja Pihak yang berautoriti untuk mengeluarkan sijil faraid adalah Mahkamah Syariah di setiap negeri negeri di Malaysia. Ingat ye BUKAN Pejabat Agama ,

Tips Kewangan Siswazah Baru

Dipetik dari FB Ajiyan.com TIPS KEWANGAN SISWAZAH BARU. 1. Perbanyakkan Simpanan. – Menyimpan adalah asas utama untuk menjadi kaya. – Teruskan mula menyimpan sebaik sahaja mula berkerja. Bukan tunggu selepas setahun berkerja, selepas dua tahun atau selepas lima tahun. – Mula menyimpan sementara belum banyak komitmen. Supaya ia menjadi tabiat. – Kalau gaji RM2,000 tak

Bad Marketing, Still A Marketing

Ramai yang kongsi gambar poster ini. Ada yang sentap, ada yang sindir, ada yang kecam, ada yang troll balik. Termasuk saya 😅 Apapun, matlamat beliau untuk marketing telah berjaya. Bad marketing, still a marketing. Perasan tak, bukan kali pertama beliau kena kecam sebegini? Sejak dari awal kemunculan dengan Seminar Rahsia Tarikh Lahir pada 10 tahun lepas,