Financial Planning Industry

Ini data yang saya perolehi dalam satu sesi taklimat oleh sebuah Financial Advisory Firm, Phillip Wealth Planners Sdn Bhd (PWP) tentang tenaga agensi dalam industri servis kewangan termasuk insurans / takaful dan pelaburan.

Untuk makluman, PWP merupakan sebuah Financial Advisory Firm berdaftar di bawah Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti. Boleh semak nama syarikat ini dalam website BNM dan SC.

1

Jumlah Financial Advisors dan Financial Planner berdaftar di Malaysia tidak sampai pun 1,000 orang seluruh negara, dan jumlah bumiputera tidak sampai pun 100 orang.

Apa bezanya Financial Advisory Representative (FAR) / Financial Planning Represtative (FPR) dengan ejen takaful / ejen insurans / ejen unit trust?

peserta

Perbezaan utama ialah, FAR / FPR ini menjalankan bisnes mereka bagi pihak pelanggan manakala ejen biasa menjalankan bisnes bagi pihak syarikat yang mereka wakili.

Kami di INFAQ Consultancy ke arah melahirkan perunding-perunding kami untuk menjadi FAR dan FPR.

Ia bermula dengan menjadi perunding pelaburan Single License Investment dan seterusnya mengambil peperiksaan IFP / CFP / RFP sebelum berdaftar sebagai FAR / FPR.

Jalannya mengambil masa yang panjang untuk mengumpul pengalaman dan pengetahuan supaya kompeten di dalam masyarakat yang masih rendah tahap kewangan mereka.

Ada yang berminat bersama kami?

PM tepi.

............................................................
Buku Bijak Merancang Wang
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuBMW.com

Previous Post
Next Post

Apa komen Sdra/i tentang tulisan ini?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended
Skim cepat kaya perlu dijauhi sebelum ia tersontot bukan selepas…