Punca Bankrap di Malaysia

Punca bankrap di Malaysia. Cuba tengok, apa yang paling tinggi?

Maka berhati-hatilah dengan hutang kenderaan dan hutang pinjaman / pembiayaan peribadi.

Di petik dari FB Razzaaq Ajaq

Punca Muflis atau Bankrap di Malaysia.

Kalau ikutkan grafik dari hartabumi ni punca muflis paling tinggi ialah pinjaman kenderaan dan pinjaman peribadi.

Kita tengok dulu pulangan untuk beberapa instrumen simpanan atau pelaburan untuk tahun 2019.

Tabung Haji – 1.25%
LTAT – 2%
Fixed deposit (purata) – 3%
SSPN – 4%
ASB – 5.5%
KWSP – 5.9%
Purata Index rumah(1990-2017) – 6.4%

Kita tengok pula ‘interest’ pinjaman peribadi untuk penjawat awam. Purata 3.5% tapi kadar effective ialah 6.3%!!

Kalau untuk swasta malas nak cerita, kadar dia lagi tinggi.

Untuk pinjaman kenderaan pula ambil purata 3%. Kadar effective ialah 5.46%!! Belum ambil kira susut nilai yang biasanya 10-20% setahun.

‘Err kitorang beli kereta tu kan keperluan. Pinjaman peribadi tu pula untuk kahwin dan renovate rumah.’

Siapa yang kata tak boleh? Tapi berpada-pada jangan sampai makan diri pula ye.

Tengok kadar pinjaman peribadi dan kereta, ramai yang tak rasa rugi bayar ‘interest’ lebih dari 6%.

Tapi rasa rugi bila kebanyakan pulangan pelaburan atau simpanan di Malaysia bawah 6%.

Jadi untuk elakkan korang lakukan kesilapan yang menyebabkan ramai muflis, saya rekemen korang beli E-learning Bijak Merancang Wang oleh Tuan Afyan Mat Rawi.

Dalam ni ada ilmu tentang savings, pinjaman, cara beli kereta, di mana nak labur duit, dan banyak lagi.

Ada 17 video semua yang padat dengan ilmu kewangan. Lepas tu dia bagi ebook percuma pula. Sangat berbaloi.

Sekarang hanya bermodalkan RM50 dah boleh dapat semua ilmu ni.

Klik link berikut untuk pembelian segera sebelum harga dia naik lagi.

eSeminarBMW

eSeminarBMW

Saya rasa nak share tips selesaikan PL dan kereta pula cuma nak minta korang LIKE dan SHARE la sikit post ni. 🙈

Credit gambar dari Hartabumi.

#cikguscooter

INFAQ Consultancy

 

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com