fbpx

Sumbangan Medical Card Meningkat?

  • 4 years ago
  • 2Minutes
  • 207Words
  • 453Views

Kenapa bayaran sumbangan medical card meningkat?

Tahukah anda, apabila jumlah tuntutan (claim) meningkat oleh para pelanggan yang menggunakan medical card, ia menyebabkan bayaran sumbangan bulanan medical card tersebut akan meningkat?

Peningkatan itu akan memberi kesan terhadap keseluruhan pelanggan yang melanggan plan yang sama, termasuk yang tidak pernah claim.

Itu antara sebab kenapa bayaran sumbangan medical card semakin meningkat.

Ia bertambah lagi, apabila peserta yang sudah melanggan lama batalkan polisi disebabkan tak pernah claim. Kata mereka “rugi je langgan medical card / takaful tapi tak claim”.

Walhal itulah konsep takaful iaitu tabungan untuk para peserta saling bantu-membantu. Apabila semakin ramai peserta, semakin tinggi jumlah sumbangan yang dikumpul.

Barang diingat, kompeni takaful ialah institusi perniagaan yang berorientasikan keuntungan. Ada kos dan risiko yang mereka tanggung dalam menyediakan perkhidmatan takaful kepada pelanggan.

Pelanggan yang pernah membuat claim akan merasakan betapa bertuahnya mereka melanggan polisi takaful. Bagi yang tak pernah claim, akan timbul perasaan “rugi” sebab tak pernah claim.

Hanya mereka yang pernah ada pengalaman claim takaful medical card, akan rasa bahawa bayaran sumbangan yang dibuat adalah sebenarnya “murah”.

Selaku pengguna medical card, adakah anda tahu atau diberitahu tentang perkara-perkara di atas?

Afyan Mat Rawi
INFAQ Consultancy

Join t.me/AfyanIFP utk ilmu kewangan PERCUMA

 

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Dipetik dari FB Zainab Hussain Islam menyuruh kita supaya merancang…