fbpx

Tuduhan semberono IFP dilarang menjual produk bersama pelaburan

  • 1 year ago
  • 1Minute
  • 153Words
  • 324Views

Dalam Islam, orang yang menuduh kena berikan bukti, bukan orang yang dituduh.

Malah dalam undang-undang sivil pun sama.

Nak jadi ejen takaful, jadilah ejen takaful yang berpengetahuan. Bukan main tuduhan semberono.

Apabila ada ejen takaful menuduh bahawa IFP dilarang “jual” produk takaful bersama pelaburan, maka yang menuduh kena buktikan, bukan yang dituduh.

Saya fikir, beliau pun keliru dengan IFP itu apa. Saya pun ejen takaful, ramai je klien yang langgan produk takaful investment link, tapi bukan untuk tujuan pelaburan.

Sengaja saya tidak hide, sebagai peringatan untuk rakan-rakan ejen takaful di luar sana supaya beretika dan tidak misleading dalam pemasaran produk takaful.

Isu utama ialah berkenaan ejen takaful yang suka memasarkan takaful sebagai produk takaful, tapi dah melalui ke IFP, IFSA, lepas tu Kinta bukti.

Dengan pendedahan sebegini, ejen-ejen takaful mempunyai kesedaran untuk tambak ilmu dan juga supaya masyarakat lebih berwaspada.

Pineng la kalau hari-hari macam ni…

Sumber dari FB Page Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Sejak lebih 10 tahun lepas, hampir setiap tahun saya ke…