Category: Perbankan dan kewangan

Kaedah Melabur Ke Pasaran Saham di Malaysia

Akhir-akhir ini, pelaburan saham makin popular di kalangan orang muda. Saya pernah dengar satu laporan mengatakan, majoriti yang buka akaun CDS ialah daripada orang yang berusia bawah 30 tahun. Ia adalah satu perkembangan yang bagus sebab dulu-dulu pelaburan saham dikatakan pelaburan yang komplikasi. Mungkin ia disebabkan arus teknologi hari ini, semua di hujung jari. Pelaburan

Moratorium : Pandangan Dua Bank Berbeza?

  Email kepada bank Saya bertanyakan kepada 2 bank berkenaan pembiayaan perumahan atas nama saya dan isteri. Satu bank memaklumkan bahawa, moratorium tidak dikenakan sebarang tambahan profit (interest). Satu lagi bank memaklumkan bahawa profit (interest) terus terakru yakni diteruskan sepanjang moratorium? Kenapa boleh berbeza? Setakat pemerhatian saya, kemungkinan ia berdasarkan jenis financing perumahan yang dibuat.

Email Orang Atasan Baru Nak Reply Email

Bayangkan, sejak daripada minggu lepas saya emel masih tak dapat jawapan hitam putih bagi soalan spesifik dan objektif yang syaa tanyakan. Mula-mula auto reply, alasan MCO. Apabila saya CC kepada BNM barulah terhegeh reply, itu pun minta untuk rujuk pusat panggilan pelanggan walhal yang saya emel pun memang kepada pusat panggilan pelanggan. Kemudian dapat panggilan

Kadar Caj Kad Kredit

Dipetik dari FB Razzaaq Ajaq   Apabila bank bagi penangguhan bayaran untuk pinjaman. Kad kredit tak termasuk dalam penangguhan. Bank bagi pilihan untuk bayar macam biasa atau tukar kepada term loan tempoh 3 tahun dengan kadar ‘interest’ 13%. Tengok dulu ‘interest’ biasa kredit kad. Kalau pembayaran cantik. 15% – bayar cantik 12 bulan 17% –

FAQ & Falasi Pakej Ransangan Ekonomi Rakyat (PRIHATIN)

Dipetik dari FB Izzuddin Yussof Pembetulan beberapa falasi fakta ekonomi yang berlegar dari semalam:   1) Kerajaan sanggup berbelanja RM250 billion untuk pakej ekonomi terbaru! Tak. Kerajaan hanya berbelanja RM25 billion. Yang lain tu datang daripada… RM100 billion – penangguhan hutang bank, tak ada belanja duit sesiapa. Effectively kita pinjam dengan diri kita sendiri dari