fbpx

Category: Takaful

Salah Langgan Polisi Takaful

Berikut adalah tulisan dari FB Tuan Azlan mengenai kesilapan ketika melanggan polisi takaful Salah Langgan Polisi Takaful Percaya atau tidak sebenarnya ramai antara kita yang tersalah tafsir apabila melanggan polisi takaful. Kebanyakkan kes yang berlaku adalah pemegang polisi menyangka mereka melanggan Life Policy @ Takaful Hayat tetapi yang mereka dapat hanyalah Personal Accident (PA) iaitu

Punca Kematian Di Malaysia

Berikut adalah tulisan dari FB Tuan Azlan mengenai punca kematian di Malaysia. World Health Organization – 74% Kematian di Malaysia adalah disebabkan penyakit kritikal. 35% daripada 74% adalah penyakit kardiovaskular iaitu penyakit berkaitan jantung.  Hampir 5 daripada 10 kematian akibat penyakit kritikal adalah disebabkan penyakit berkaitan jantung. Perancangan perkara ini?? Gagal merancang adalah merancang untuk

Takaful Bukan Untuk Keuntungan Tetapi Elak Kerugian

Takaful bukan untuk buat untung, tapi untuk elak kerugian. Jadi, jangan terkejut jika selepas membayar RM200 sebulan selama 5 tahun, nilai tunai tak sampai RM200 pun. Apabila Tuan-Puan melanggan mana-mana produk takaful, sebenarnya Tuan-Puan mendapatkan ketenangan fikiran yakni jaminan bantuan daripada peserta-peserta takaful lain dan syarikat takaful sebagai pengendali gabungan takaful yang disumbangkan oleh para

Takaful “Loving Couple Policy / Polisi Kasih Sayang”

Pernah dengar “Loving Couple Policy” takaful?r Ia bukan produk takaful, tapi konsep dalam melanggan takaful. “Loving Couple Policy” atau “Polisi Kasih Sayang”, ialah polisi takaful yang diambil sesama suami isteri dengan suami sebagai pemegang polisi isteri dan isteri sebagai pemegang polisi suami. Dengan kata lain; Polisi A : Suami sebagai pemegang polisi dan isteri sebagai

Kelebihan Jadi Ejen Takaful Berbanding Jadi Ahli Politik

Tahukah anda, kerjaya dalam bidang takaful mempunyai potensi pendapatan melebihi pendapatan para menteri? ✔Jadi ejen takaful boleh jadi kaya dan dapat income lebih banyak dari Menteri, malah Perdana Menteri. ❌Tapi dalam politik, takkan jadi kaya dengan hanya sekadar menjadi Menteri atau Perdana Menteri. Tapi dengan jawatan itu, boleh jadi kaya apabila dapat kumpul kroni dan

Teruskan Minum Air Ada Cicak?

Dalam sesetengah situasi, soalan yang dijawab dengan soalan lebih mudah untuk difahami. Dalam hal ini saya tak salahkan orang yang bertanya kerana ia memang sangat biasa saya hadapi. Masih ramai yang belum mempunyai pemahaman yang jelas tentang dosa riba. Tapi kalau “babi” atau “arak”, pantang nenek moyang! Dosa “makan riba” tak nampak macam dosa “makan

Analogi Mudah Perbezaan Takaful dan Insurans

Ini jawapan saya kepada rakan yang bertanya dan masih keliru tentang perbezaan takaful dan insurans. Katanya nampak sama sahaja kedua-duanya sebab kedua-duanya ada bayaran tertentu dan ada coverage tertentu. Jadi apa bezanya? Takkan beza hanya semata aqad dan istilah? Dalam tulisan sebelum ini, saya menggunakan beberapa analogi untuk pemahaman tentang peri pentingnya kontrak yang memberi

Insurans Konvensional Patuh Syariah?

Gambar-gambar ini saya petik daripada FB Tn Haji Razli Ramli. Boleh baca FB beliau untuk diskusi menyeluruh. Isu utama ialah ejen insurans konvensional tapi mendakwa produk insurans yang dipasarkan, patuh syariah. Dalam tulisan ini, suka saya kongsikan sedikit ilmu insurans vs takaful kepada rakan-rakan dalam menghadapi situasi ini. Ia saya tujukan kepada rakan-rakan pengguna supaya tidak

Berapa Kerat Yang Berani Tulis EJEN TAKAFUL?

Satu-satunya kerjaya yang orang takut nak declare ialah EJEN TAKAFUL. Tak percaya? Cuba tengok bisnes kad depa. Berapa kerat yang berani tulis EJEN TAKAFUL? Selalunya akan tulis “Financial Consultant”lah, “Wealth Planner”lah, “Wealth Advisor”lah, “Life Advisor”lah. Takut sangat nak tulis EJEN TAKAFUL. Hahahaha http://infaq.my/kerjaya-takaful Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

Konvensyen Luar Negara Anjuran Takaful IKHLAS

Dah tengok gambar-gambar saya di Amsterdam tadi? Oh, saya ke Amsterdam bukan berseorangan, dan bukan juga backpackers. Saya ke sini bersama rakan-rakan ejen takaful, yang layak menyertai Konvensyen Luar Negara anjuran Takaful IKHLAS. Kami pergi secara percuma 100%, makan tanggung b***k cangkung. Hahaha Hanya perlu duit poket utk beli jajan, cenderamata dan shopping. Rakan-rakan INFAQ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com