fbpx

Category: Takaful

VMC

Ini adalah dari status lama saya berkenaan tentang VMC, pada September 2015. Tulisan asal di asal https://www.facebook.com/afyan.ikhlas/posts/10207139398074032 Seorang rakan bertanyakan tentang VIP Medical Card / VMC. Boleh rujuk web http://www.mxm.com.my, sebagai syarikat pengurus kepada program kesihatan kesihatan bersama Pathlab. Pathlab ialah ejen korporate VIP Medical Card yang diunderiter oleh syarikat insurans / takaful berdaftar. Pathlab

Scammer Takaful (Lagi)

Ada ejen marah apabila saya tulis “scammer takaful” sebelum ini. Jadi ejen produk patuh syariah (takaful, unit trust, ASBF) tidak menjadikan kita suci. Tak perlu melenting jika kita tak buat. Dan tak perlu melenting apabila ada orang lain bongkar kes-kes penipuan dalam takaful, unit trust, ASBF dan lain-lain. Revisit: http://afyan.com/scammer-insurans-takaful.html/ http://afyan.com/scammer-insurans-takaful-2.html/

Advisory Approach

Antara perkara yang saya sangat tekankan kepada rakan-rakan konsultan di INFAQ Consultancy, ialah pendekatan menggunakan konsep “advisory approach” supaya kita berbeza dengan ejen lain di luar sana. Masyarakat hari ini, terutama di kawasan bandar sudah mempunyai kesedaran yang lebih tinggi berbanding dahulu. Sebelum seseorang prospek berjumpa kita selaku ejen, mungkin mereka sudah berjumpa dengan 10

Hakikat Insurans Dan Takaful

Info RM | Hakikat takaful dan insurans. Ketika kita sihat dan tidak perlukannya, maka akan banyaklah syarikat dan ejen yang datang untuk memberi tawaran. Tapi apabila kita jatuh sakit dan amat perlukannya, tiada satu pun syarikat dan ejen yang sudi terima. Terimalah hakikat bahawa syarikat takaful dan insurans bukanlah institusi kebajikan tapi ia ialah institusi

Dilema Seorang Ejen Takaful

Ketika berjumpa prospek, ejen present berdasarkan keperluan sebenar takaful. Selalunya 5% daripada income untuk coverage lengkap income protection, merangkumi death, TPD dan penyakit kritikal. Juga peruntukan 5% lagi untuk medical card, menjadikan total peruntukan untuk takaful tidak melebihi 10%. Dalam beberapa sesi temujanji, prospek akan memohon untuk diubah berdasarkan bajet yang mereka ada. Kemudian akhir

Sebaik-Baik Bekalan

Tazkirah Jumaat | Sebaik-baik Bekalan Sebaik-baik bekalan ialah 2T – T1, Taqwa. Bekalan untuk kita bawa ke akhirat sana. – T2, Takaful. Bekalan untuk keluarga yang kita tinggalkan di dunia. Mohon Insaf. Siapa insaf, say “insafffffff”. – PU Yan

Aset Mudah Tunai Hadapi Kecemasan (Harian Metro, 13 Mac 2017)

Ramai yang menjangkakan ekonomi negara akan lebih gawat tahun ini. Sebenarnya, jika dilihat sejak 2014 lagi sudah ada tanggapan sedemikian bagi 2015 manakala pada tahun berkenaan pula, ada juga jangkaan yang sama bagi 2016. Nampaknya, skrip sama akan sentiasa berulang-ulang. Apa yang perlu kita dilakukan adalah jalan terus. Sebenarnya, masa terbaik untuk membuat persiapan ialah

Scammer Insurans / Takaful?

Ada ejen yang tersinggung apabila disebut istilah ini. Jangan risau, saya juga ejen. Tak perlu risau jika kita misleading. Jangan risau jika kita tidak menipu. Saya tunjukkan beberapa posting lama saya untuk buktikan memang wujud ejen-ejen takaful yang tidak beretika menyebarkan mitos-mitos dalam takaful sehingga menyebabkan masyarakat jadi keliru dan takut untuk melanggan takaful. Bayangkan,
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com