Category: Usahawan dan bisnes

Hikmah di Sebalik Ujian

Ada seorang gadis ni pernah diuji dengan persahabatan semasa belajar di sebuah kolej. Dia sangat rapat dengan kawannya ni, Ann. Pergi kuliah bersama, makan bersama, berjalan sama-sama. Sampai orang panggil diaorang ni kembar. Macam belangkas! Begitulah mereka. Sangat rapat, sampai mereka sama-sama berjaya dapat diploma. Bila mereka skambung buat degree, mereka decide untuk duduk di

Nak Join Bisnes PELIK Ini?

Kenapa saya katakan pelik? Sebab ia MLM tapi yak perlu bayar sebarang yuran pendaftaran. Pendaftaran PERCUMA. Tak perlu jual barang. Tak perlu simpan stok. Tak ada sistem ejen dan stokis. Kalau pelanggan nak beli, mereka boleh beli online sahaja. Tak ada jualan runcit. Tak ada beza harga jualan. Malah ahli memang dilarang untuk menjual dan

Perlu Atau Tidak Join Seminar Yang Mahal-Mahal

  Ramai juga yang bertanya saya pandangan tentang program training / seminar / kursus bisnes dan kewangan yang mahal-mahal. Sejujurnya saya memang tak pernah hadir training-training bisnes dan kewangan dengan yuran melebihi RM1,000, kecuali beberapa program berikut: 1. Training Awareness Before Change (ABC) oleh Kolenal Izzaidin (Pak Izzi) pada tahun 2010 2. Training untuk medapatkan

Saya Dah Join, Lepas Tu Nak Buat Apa?

Bisnes Tanpa Modal “Tuan, saya dah masuk bisnes yang Tuan cakap tu. Tuan kata tak perlu modal pendaftaran, tak perlu maintain, tak perlu beli barang, tak perlu jual produk. Tapi tak dapat income pun?” “Memang la semua tu tak ada. Tak ada modal pendaftaran. Tak ada maintenance. Tak ada beli barang. Tak ada jual produk.

Sekarang Dah Lebih 700k

Kenal tak minachi ni? Sugu Pavithra. Rujuk gambar di bawah, screnshoot bulan lepas, subscribers dia 100k lebih. Tadi saya cek, dah lebih 700k!!!! Makkkkkk aiiiiiiii!! Sebulan dua lagi boleh cecah 1 million subscribers beliau. Agak-agaknya berapa income bulanan dia dapat dari hasil dia bangunkan Channel YouTube? Dimaklumkan, dia belajar bangunkan Channel YouTube daripada jirannya yang

Fatwa Mana Yang Kata Forex Harus?

FOREX Trading Online – Fatwa Mana Yang Kata Harus? 1. PROF DR RAFIQ YUNUS AL-MISRI (2010), “Tijarah al-‘Umlah ‘Ibra al-Internet”, Journal Jami’ah al-Malik ‘Abd al-Aziz: al-Iqtisad al-Islami, j. 23, bil. 1. Keputusan: Hukumnya haram kerana spekulasi yang melampau, berbentuk gambling, dan tidak menepati kaedah sarf sebenar yang dikehendaki oleh Islam, iaitu riba serta penyumbang kepada

Daftar Bisnes Tanpa Modal

Siang tadi saya buat hantaran-hantaran ini di FB. Tentu ramai yang pelik apabila saya kongsikan perkara ini. Hahahah.. Jangan risau, saya takkan ajak join scam atau skim cepat kaya. Saya takkan perjudikan nama dan maruah saya untuk promote skim MLM yang mengarut. Kalau ada yang berminat, berikan komen di bawah. Nanti saya berikan link utk

Naskah Terbaru Dalam Pakej eSeminarBMW

Naskah terbaru dalam pakej e-Learning Seminar Bijak Merancang Wang #eSeminarBMW BMW 2 Series | Buku Manual Wang. Selepas mempelajari ilmu merancang wang melalui ebook dan video, kini para peserta boleh menggunakan e-workbook kewangan ini. Mungkin yang pertama seumpamanya di Malaysia. Bak kata pujangga “Ilmu datang pada orang yang mencari, hasil datang pada orang yang bertindak”. Ilmu