Category: Usahawan dan bisnes

5 Kali Tengok Baru Join!!!

  Saya suka cara macam ni. Maknanya betul-betul kaji sebelum join. Saya sendiri akui, tak kaji sampai tahap macam ni. Saya kaji cara lain. Daftar bulan 5 tapi langsung tak ambil kisah. Bulan 7 tertarik dengan produk cuci periuk. Kemudian tengok produk lain dan marketing plan, confirm tidak ada sebarang unsur money game, skim piramid,

3 Bulan Bina Empayar Bisnes

Posting bertarikh 4 Julai oleh Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad ini mempunyai satu nilai sentimental dalam sejarah hidup saya. Siapa sangka dengan posting ini saya membina satu empayar bisnes dalam masa 3 bulan lebih sahaja! Ceritanya begini. Mungkin agak panjang, tapi bayangkan Tuan-Puan membaca cerpen Ia bermula daripada 6 Mei 2020. Ketika itu dalam fasa

3 Amalan Buat Pemuda Ini Kaya

3 AMALAN YANG MENJADIKAN PEMUDA NI KAYA! Dia memang kental. Pernah jatuh lebih 10 kali dalam bisnes sampai bankrap, namun dia tetap teruskan perjuangannya dalam bisnes. Pernah beliau takda duit langsung pun dalam poket. Namun berbekalkan semangat dan pengalaman, beliau buat duit beratus ribu dalam tempoh 6 bulan sahaja selepas bankrap. Hebat kan? Beliau adalah

Dalam Krisis, Ada Peluang

Dalam krisis, ada peluang. Dalam kesempitan, ada kesempatan. Ada orang, ketika krisis, dia mengeluh dan bersungut mencipta pelbagai alasan. Ada orang, ketika krisis, otaknya ligat mencari jalan. Ini adalah beza antara minda orang berjaya dengan orang yang biasa-biasa. Kedua-dua menerima tekanan yang sama, tapi menghasilkan output berbeza. Kisah ini viral ketika PKP lepas. Baca artikel

MLM Yang Tuan Ajak Ni BMF Tak?

Soalan paling kerap diajukan kepada saya tentang bisnes yang saya jalankan: “Tuan Afyan, adakah bisnes MLM yg Tuan ajak ini BMF?” Saya jawab; “Ya, masih dalam kerangka BMF, jika join di bawah group saya. Tapi jika join di bawah group non-Muslim, ia bukan BMF lagi“   Bukan produk Muslim Benar, produk-produk kompeni ini adalah keluaran

Bukti Penyata Bisnes Tanpa Modal

Pada 3 bulan lepas saya pernah ajak rakan-rakan dan followers FB ini untuk join satu bisnes networking a.k.a MLM yang pelik. Sebab apa pelik, sebab 1. Pendaftaran PERCUMA. Nak daftar, tak perlu bayar apa-apa walaupun 1 sen. 2. Tidak perlu menjual, malah dilarang menjual secara terbuka di media sosial. Tidak perlu menjual tidak bermakna tidak

Dapat Hasil Dari Bines Yang Tiada Modal

Ramai yang terkejut, pelik, hairan apabila saya katakan ada bisnes yang boleh dilakukan tanpa modal dan tidak perlu menjual. Tak kurang juga yang skeptikal. Saya pun pada mulanya skeptikal. Namun apabila ia dikaji, sebenarnya ia mirip program kesetiaan (loyalty programme) atau program affiliate. Sebagai contoh, program loyalty Setel dan Kad Mesra oleh Petronas. Kita hanya

Pengguna Profesional

PROSUMER Pernah dengar perkataan “prosumer”? Ia adalah gabungan perkataan profesional dan consumer, yang merujuk pengguna yang profesional. Apa beza pengguna / consumer dengan pengguna profesional / prosumer? Consumer / pengguna, hanyalah sebagai pembeli dan mendapat produk atau servis. Manakala prosumer atau pengguna profesional mendapat manfaat lebih dari sekadar sebagai seorang pembeli dan produk atau servis.

55 Rahsia Rezeki

#TipsRezeki Salah satu cara untuk rezeki kita melimpah ruah ialah dengan belajar daripada pengalaman orang lain. Antara orang yang banyak pengalaman dalam bab rezeki ni ialah Tuan Nazhrat, atau lebih dikenali sebagai Abe Nazz. Beliau berasal dari Kota Bharu dan kini menetap di Setia Eco Park. Mendapat Pendidikan daripada Amerika Syarikat, perjalanan kerjaya beliau memang

2 Bulan Bisnes Dah Ada Hasil

  Salam Ahad! Dah ramai bangun? Hehe Saya nak kongsi sikit peluang bisnes part time yang saya lakukan sebulan dua ini. Bisnes ini sungguh pelik. Baca selanjutnya… Kalau malas baca semua, skrol bawah sekali. Sepanjang saya jalankan pelbagai jenis bisnes, bisnes ini sangat minima risikonya. Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad yang perkenalkan bisnes ini kepada saya. Kemudian