fbpx

Ekonomi Gawat, Apa Nak Buat?

  • 4 years ago
  • 3Minutes
  • 517Words
  • 386Views

Bidang ekonomi bukan bidang saya.

Bidang saya adalah bidang perkhidmatan kewangan.

Pandangan yang saya berikan adalah sudut pandang dari seorang perunding kewangan.

 

Ini beberapa tip berikutan status-status saya sebelum ini yang menjangkakan zaman kemarau akan berlaku;

Pelbagaikan pegangan aset, sebab kita tidak tahu mana yang akan naik atau turun.

Jadi dengan strategi mempelbagaikan aset, jika ada yang jatuh pasti ada yang naik.

Contoh, harga rumah naik sedang emas turun.

Mana tahu, ketika emas naik balik nanti, harga rumah pula turun? Siapa yang tahu? Hanya Allah yang tahu

Jangan dilupa juga aset kecemasan yakni perlindungan takaful.

Bayangkan, di kala ekonomi meleset, perkara terburuk adalah:

+ perbelanjaan meningkat,
+ kita dibuang kerja.

Dibuang atau diberhentikan kerja adalah situasi terburuk, dan kita akan kehilangan pendapatan. Untuk menghadapi situasi ini, aset yang mudah tunai sangat penting. Dan kita masih mempunyai kudrat untuk melakukan kerja lain.

Bayangkan pula situasi, jika kita kehilangan pendapatan akibat kematian, lumpuh dan sakit kritikal – pendapatan kita hilang dan kita tidak mampu lagi bekerja?

Ini adalah lebih teruk daripada kegawatan ekonomi. Ia adalah malapetaka kewangan kepada diri kita.

Dalam situasi ini, persediaan kita yang paling ampuh ialah perlindungan takaful.

Polisi takaful dapat menyediakan aset segera yang tinggi dengan kos yang rendah.

Jika simpanan RM100 boleh menghasilkan RM15,000 masa 10 tahun, tapi RM100 di takaful mampu menyediakan RM240,000 dalam masa 24 jam jika kematian kemalangan.

Kenapa saya highlightkan tentang takaful? Kerana di zaman ekonomi meleset, antara perkara yang mungkin akan terlintas di benak fikiran kita ialah – “membatalkan polisi takaful” – yang sebenarnya ia mendedahkan kita kepada risiko yang lebih buruk.

Jadi, jika tuan-tuan terfikir perkara ini, antara jalan yang boleh dibuat ialah:-

+ keluarkan sebahagian nilai tunai, dan polisi tetap berjalan seperti biasa. Sebab itu banyak saya tegaskan tentang keperluan fokus kepada perlindungan dan bukan simpanan atau perlindungan ketika melanggan takaful.

+ kurangkan manfaat yang tidak perlu seperti manfaat elaun haji, elaun hospital, hadiah bersalin, pengeluaran tunai setiap 3 tahun dan sebagainya. Fokus kepada manfaat utama di dalam kategori malapetaka kewangan yakni kematian, lumpuh, sakit kritikal, kemalangan dan medical card.

Justeru, pegangan ke atas aset yang boleh dicairkan amat penting untuk menghadapi musim gawat kelak.

+ Aset yang paling mudah tunai, seperti deposit tetap, Tabung Haji, ASB. Kekalkan dan jika ada lebihan, pindahkan juga ke dalam bentuk lain untuk dipelbagaikan.

+ Aset yang memakan masa sedikit untuk dicairkan, seperti emas, saham, unit amanah. Semua ini perlu dijual untuk mendapatkan tunai dan proses jual beli emas, saham dan unit amanah tidaklah terlalu komplikated dan memakan masa yang panjang seperti hartanah.

+ Aset yang boleh dicagarkan untuk mendapat tunai, seperti hartanah yang boleh re-finance atau emas yang boleh dipajak. Tapi akan mewujudkan kos baru dalam bentuk bayaran balik pinjaman hartanah atau kos simpan emas.

+ Aset yang memakan masa yang panjang untuk dicairkan, seperti hartanah yang perlu dijual terlebih dahulu dan ia memakan proses yang panjang.

+ Aset yang boleh menghasilkan aliran tunai positif secara pasif, seperti hartanah melalui sewaan atau pelaburan saham melalui pemberian dividen. Pelaburan emas tidak memberi sebarang aliran tunai.

+ Aset kecemasan dalam bentuk polisi takaful yang menyediakan perlindungan yang tinggi dengan caruman yang rendah untuk persediaan malapetaka kewangan yang menyebabkan kehilangan pendapatan dan keupayaan bekerja.

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Saya berikan soalan ini malam tadi. Pilih salah satu antara…