Kesedaran Selepas Ikuti eSeminarBMW

Gigih kawan kita ni kira berapa banyak dia “tersontot” di pintu Shoppe dalam masa 2 tahun setengah.

Jumlahnya hampir mencecah RM11,000!

Dan kesedaran itu datang selepas mengikuti pembelajaran di #eSeminarBMW

Dapatkan segera di eSeminarBMW

Dipetik dari FB Safrina Othman

Ada ke yang rajin nak kira berapa banyak dah duit tersontot kat shopee. Saya start terjebak ogos 2017.😂😂

Bukan ribu yang habis, tapi hampir 11k habis dalam 2 tahun setengah je. Boleh pi umrah kali ke-2 jumlah tu.😭😭😭

Puncanya sebab tak de target nak menyimpan. So belanjalah ikut hati. Dapat duit belanja dulu. Simpan kemudian.

Sampai la saya jumpa bahan baca #eSeminarBijakMerancangWang baru saya tersedar.

Ohh, rupanya cara betul dapat gaji simpan dulu baru belanja. And bagi goverment macam saya, simpanan yang patut ada adalah 3 bulan gaji. So lebih kurang 18k la sepatutnya ada. Sejujurnya tak de banyak tu. Cisss….

And nak cerita pasal simpanan ni, cara betulnya kita simpan dan lupa. Means tak guna duit tu kecuali emergency saja.

Bukan simpan2 pastu guna beli i-pong or pegi melancong or bayar muka keta ke apa. Itu bukan saving ye, itu parking namanya. Tak tuju ke sapa2 tau. Tuju muka sendiri je.

Nampak saya macam cerdik jekan pasal urus wang ni. Sebenarnya tak pun. Ni baru 2% je sy share isi ebook #eSeminarBMW tu. Ada 98% korang kena la baca sendiri.

Credit kena bagi dekat pakar AfyanMatRawi yg buat ebook tu.

Link ebook saya letak di bawah ye.

eSeminarBMW

 

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com