fbpx

Kisah tauladan : Keseimbangan antara kerjaya dan kehidupan. Work and life balance

  • 6 months ago
  • 2Minutes
  • 313Words
  • 118Views

Terbaca satu tweet yang menginsafkan ini. Apa pandangan anda?

Melalui perkongsian viral di Twitter, kisah ini bermula apabila wanita tersebut berjumpa dengan seorang banker semasa menghadiri majlis perkahwinan. Wanita ini memberitahu bahawa dia duduk di meja yang sama dengan seorang yang tidak dikenali dan orang itu adalah seorang banker yang bekerja di salah satu bank terkemuka di negara.

kisah sedih twitter

Kisah yang dikongsi oleh banker itu mengungkapkan betapa dia telah kehilangan 35 tahun momen berharga bersama anak-anaknya sepanjang masa kerjayanya. “Sepanjang kerjayanya, dia tidak mempunyai banyak masa untuk anak-anaknya. Selama 35 tahun bekerja, dia terlalu sibuk dan hanya memikirkan masa depan. Dia terlupa untuk menghargai saat-saat berharga ini,” kata wanita tersebut, yang mendengar perkongsian dari banker itu sendiri, lalu mengetuk pintu hatinya.

Masa terus berlalu dan apabila hari persaraan akhirnya tiba, banker tersebut mulai merasakan kekosongan dalam hidupnya. Tweet yang dia kongsikan mendapat respon daripada warganet yang lain, yang juga memberikan perspektif mereka dalam hal ini. Setiap individu mempunyai keutamaan dan matlamat yang berbeza-beza. Ada yang ingin membentuk keluarga bahagia, ada yang mengutamakan kerjaya, dan ada pula yang ingin hidup secara santai.

Semuanya bergantung kepada individu itu sendiri, kerana hanya kita yang dapat mengatur perjalanan hidup kita sendiri. Kita tidak boleh mempunyai segalanya. Terdapat perkara yang perlu kita ambil dan ada perkara yang perlu kita lepaskan.

tukang puisi kisah sedih

“Walaupun saya ingin memberikan yang terbaik untuk anak-anak saya, namun beban kewangan membuat saya terpaksa bekerja. Jika hanya bergantung kepada pendapatan suami, tidak akan mencukupi,” kata seorang warganet, mencerminkan perjuangan yang dialami oleh banyak orang.

Bekerja bukanlah pilihan semata-mata, tetapi satu keperluan. Ada keinginan untuk memiliki masa bersama anak-anak, namun hutang-hutang yang perlu diselesaikan menimbulkan keterbatasan tersebut.

Kisah ini menjadi peringatan bagi kita semua bahawa seberapa sibuk pun kita dengan kerja, kita juga perlu menghargai masa bersama insan tersayang. Keseimbangan antara kerjaya dan kehidupan peribadi adalah satu perkara yang berharga dan tidak boleh diabaikan.

Sumber dari FB Page Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
SCAMMER LICIK ATAU KITA YANG Bodoh? Kedua-duanya betul. Kenapa scammer…