fbpx

Wahai Wanita, Suamimu Bukan Plan Persaraanmu…

  • 5 years ago
  • 3Minutes
  • 485Words
  • 495Views

 

Saya ambil tulisan ini “Suami bukan pelan persaraan wanita” dari website Utusan Malaysia. Rujuk imej dibawah

 

RAMAI wanita beranggapan suami adalah teman sehidup semati, tempat bermanja dan bergantung segala-galanya. Suatu anggapan yang ideal untuk pasangan yang melayari bahtera perkahwinan.

Namun setiap wanita juga harus bersedia untuk menghadapi pelbagai kemungkinan kerana setiap pelayaran pasti tidak sunyi daripada cabaran dan dugaan.

Suatu fenomena yang mungkin menyentuh sukma seorang wanita, tetapi merupakan hakikat yang perlu diterima ialah lazimnya jangka masa bekerja bagi seorang wanita lebih singkat dan pendapatan yang diperolehi juga agak kurang berbanding lelaki sepanjang hayatnya.

Namun, wanita didapati menikmati kehidupan lebih lama dari kaum lelaki. Jangka hayat wanita Malaysia adalah 79 tahun berbanding lelaki 75 tahun.

Justeru, kaum wanita kena merancang persaraan yang lebih panjang dengan sumber pendapatan yang terhad.

Data 2007 daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menunjukkan penyumbang wanita memiliki purata simpanan sejumlah RM84,955.62 ketika mencapai usia persaraan 55 tahun, RM47,584 lebih rendah daripada purata penyumbang KWSP negara yang mencecah RM132,539.782.

Jika seseorang wanita bersara pada usia 55 tahun dan meneruskan kehidupan sehingga 79 tahun, dia cuma ada RM283.15 sebulan untuk dibelanjakan jika hanya KWSP menjadi tempat bergantung.

Situasi ini tentu tidak menyenangkan di mana tahap pendapatannya berada di bawah garis kemiskinan iaitu RM750 sebulan. Tambahan pula pendapatan RM283.25 sebulan untuk tempoh 25 tahun belum mengambil kira faktor inflasi boleh menjejaskan simpanan dan kualiti hidup.

Kenapa wanita agak ketinggalan untuk menyimpan?

Seorang wanita lazimnya mempunyai anak semasa berada di puncak kerjayanya. Ada yang memilih untuk tinggal di rumah menjaga kebajikan anak-anak dan keluarga. Ini secara tidak langsung membantutkan sumbangan KWSP mereka.

Tanpa sumber pendapatan, wanita juga tidak berupaya menyimpan secukupnya. Walaupun jika mereka kembali bekerja selepas anak-anak membesar, tahun-tahun yang ditinggalkan bermakna mereka terpaksa kembali ke tahap yang sama seperti sebelum mereka berhenti kerja.

Atau lebih ketara lagi, kemahiran mereka juga mungkin tidak secekap dahulu. Ini menyebabkan mereka terus ketinggalan dalam kerjaya, gaji dan simpanan.

Wanita juga lumrahnya menggunakan simpanan untuk membantu ahli keluarga yang memerlukan dan menganggap keperluan keluarga lebih utama daripada peribadi.

Wanita yang berkahwin juga biasanya menyerahkan bulat-bulat tugas pengurusan kewangan kepada suami yang dikasihi.

Kaum lelaki lebih cenderung untuk menjaga kewangan jangka panjang manakala kaum wanita pula secara amnya lebih menumpukan kepada bajet harian.

Si isteri mungkin menyerahkan tugas merancang persaraan kepada suami mereka dan ini boleh menyebabkan pelan kewangannya yang tidak menentu.

Untuk memudahkan kami membantu Tuan/Cik Puan mengetahui tentang perkara di atas, mohon Tuan/Cik Puan isi maklumat dibawah:

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
  "Afyan, aku nak beli kereta. Apa pendapat kau?", tanya…