Affiliate Marketing

No photo description available.

Pertama kali saya sertai affiliate secara serius ialah pada tahun lepas, ditawarkan oleh Tuan Khairul Amal Hashim, seorang perunding cukai bertauliah.

Beliau melancarkan affiliate ebook berkembar Bijak Cukai, kebetulan ia sebahagian daripada modul kewangan yang saya gunakan dalam #SeminarBMW

Boleh lihat di sini

Saya dijemput menyertai group bersama rakan-rakan otai lain seperti Dr Azizul Azli Ahmad, Dr Taufiq Razif, Tuan Khairul Ezuwan, Tuan Harith Faisal, Cikpuan Nur Aliah Mohd Nor, Cikgu Mohd Fadli Salleh dan lain-lain.

Ketika itu join untuk belajar ilmu cukai sambil-sambil tambah pendapatan. Dalam group itu juga saya belajar copywriting dan menjual. Alhamdulillah, boleh la buat duit tepi.

Fast forward setahun, saya diajak pula oleh Tuan Zuhairi Nopiah yang baru hasilkan ebook Mudahnya Mengurus Masa yang sangat sesuai untuk dibaca ketika masa lapang MCO.

Saya pun sertai sebagai sokongan kepada beliau dan untuk buat duit tepi. Sepanjang MCO masa kita banyak terbuang seperti tidur selepas subuh, main FB, makan, tengok TV dan sebagainya. Jadi ebook beliau sangat laris dan mendapat sambutan.

Boleh tengok power tak power ebook beliau di sini

Saya pula mengisi masa lapang ketika MCO untuk memantau ejen-ejen di INFAQ Consultancy dan membuat marketing perkhidmatan yang kami sediakan. Sambil-sambil itu saya promote ebook tersebut.

“Eh boleh buat duit betul”, getus hati saya apabila melihat jumlah jualan dan komisen.

Peratusan komisen affiliate selalunya 50% dan ia lebih tinggi daripada komisen ejen takaful dan ejen unit trust. Rasanya peratusan komisen ejen MLM atau nettworking lain pun tak setinggi ini. Hahaha!

Atas faktor itu juga saya menyertai affiliate lain dan memilih produk yang boleh jual. Selalunya produk yang saya promote ialah produk yang sudah saya langgan dan puas hati. Saya hanya akan rekomen produk yang saya sendiri pakai dan dalam konteks ini, yang sudah saya baca dan praktiskan.

Ini antaranya, Ebook Rahsia Youtuber Menaikkan View Dengan Headline. Lihat di sini

Lepas baca terus saya apply, dan ternyata berkesan untuk naikkan view Youtube saya. Asalnya agak skeptikal juga sebab penulisnya Tuan Hafiz Mansor adalah pakar copywriting dan stroy telling, dan bukan Youtuber pun.

Tapi saya beranikan beli selepas baca beberapa testimonial. Lepas baca terus praktis dan berkesan. Boleh tengok Channel Youtube  saya pada 2 video terakhir. Tak sampai seminggu dan view lebih tinggi berbanding video sebelum itu. Tapi jangan la compare dengan channel-channel otai lain. Huhu

Sambil rakam video untuk tujuan eksperimen ilmu, sambil saya buat review tentang ebook tersebut kemudian share ke FB bersama link affiliate.

Satu lagi ebook yang saya baca dan rekomen ialah ebook 176 Templete Story Selling oleh penulis sama. Baca memang berasap da praktikal. Hanya copy paste dan edit sahaja. Tambahan pula ia ada diskuan.

Gunakan code saya 50DISKAUN untuk buat belian di sini 

Tak sangka seronok pula buat duit dengan affilate. Memang boleh buat duit tepi yang berbaloi.

Tidak perlu keluar rumah
Tidak perlu simpan produk
Tidak perlu closing
Gunakan telefon
Ada group support
Bahan pemasaran disediakan
Sokongan teknikal disediakan
Copywriting disediakan
Poster, grafik pun disediakan
Dan yang paling penting PRODUK YANG BERKUALITI DAN TERBUKTI

Kebetulan awal MCO baru ini saya lancarkan #eSeminarBMW dan jualan secara direct tanpa ejen affiliate. Saya promosi guna media sosial sahaja. Tidak terfikir untuk buat affiliate pun.

Hanya selepas menyertai affiliate ebook Mudahnya Mengurus Masa, saya tergerak tentang affliate ini. Saya lancarkan lebih awal tanpa affiliate. Selepas berbincang dengan Tuan Rammel Firdaus R, barulah saya berani lancarkan projek affiliate untuk #eSeminarBMW ini.

Sesiapa yang nak join, pastikan dapatkan prdouk ini di www.SeminarBMW.com dan sertai affiliate kami.

DAFTAR AFFILIATE di sini

Kemudian join group sokongan kami.

Affiliate bukan skim cepat kaya atau 4D Duduk Diam Dapat Duit. Nak berjaya dalam affiliate, kena bertindak. Gunakan segala medium yang ada. Guna FB Personal, FB Page, FB Group, wassap status, wasap group, telegram group, Instagram dan sebagainya.

Affiliate tidak ada kaitan dengan Affiliate Junction.

Setiap hari kena pasang “pukat” di media-media sosial yang ada. Kongsi testimoni sendiri lebih berkesan. Tapi kalau tak dapat, boleh gunaan template yang disediakan oleh penganjur affiliate.

Terima kasih juga kepada Tuan Wan Mus yang membangunkan sistem Onpay. Saya dah guna beberapa tahun dan sangat galakkan para usahwan untuk gunakan. Ia sesuai untuk peniaga yang gunakan sistem online.

Daftar di Onpay. Langgan Onpay macam kita hire kerani akaun dan jualan. Sangat mudah. Jika yang bukan affiliate pun boleh gunakan siste ini. Siapa ada sistem folow up dengan emel dan SMS. Boleh simpan database pelanggan. Rekod jualan dan sebagainya.

Saya terfikir untuk buat ebook Rahsia Buat Duit Dengan Affiliate. Siapa nak? Hahaha

 

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com