fbpx

Merancang kewangan dengan mencatat perbelanjaan menggunakan Money Manager

  • 1 year ago
  • 2Minutes
  • 283Words
  • 359Views

Campurkan semua perbelanjaan ini, dan anda akan terkejut dengan jumlahnya.

Kalau ia didarabkan dengan setahun, lagi terkejut.

Ia boleh buat bayaran ansuran sebuah kereta. Itu adalah gaya hidup, bukan sara hidup.

Sebab itu dalam kewangan, saya sangat galakkan untuk mebuat catatan harian perbelanjaan.

Saya amalkan sejak zaman belajar utk catat perbelanjaan.asa zaman saya belajar dulu, pakai handphone Nokia, tulis perbelanjaan dekat dalam kalendar phone. Seminggu sekali transfer ke fail excel dan delete catatan Dalam phone sebab memory penuh.

Selepas pakai smartphone, saya gunakan apps. Dah beberapa apps saya pakai, yang paling best ialah Money Manager. Bukan yang lain tak best, tapi yang paling best saya pakai ialah Money Manager. Tapi logo dia tak berapa harmoni sikit la 😅

Dulu saya install free sahaja. Setiap kali belanja, key in maklumat perbelanjaan ke situ. Setiap bulan kita akan nampak gaya perbelanjaan bulanan kita.

Sekarang ni, saya biasakan belanja gunakan Internet banking, e-wallet, debit card atau kad kredit . Semua rekod tercatat dalam apps dan online. Lagi mudah nak rujuk dan rekod.

Merancang kewangan sama macam merancang perjalanan. Jika dalam perjalanan, kita perlukan peta atau Waze atau Google Map untuk memberi panduan perjalanan, dalam kewangan pun kita perlukan panduan.

Jika kita gunakan peta / Waze / Google Map dalam perjalanan, kita perlu on GPS supaya untuk detect lokasi semasa kita.

Makan begitu juga dalam kewangan, kita perlu tahu “lokasi” semasa kita supaya mudah untuk kita rancang perjalanan.

Lokasi semasa kewangan inilah yang diterjemahkan dalam bentuk aliran tunai dan penyata aset bersih atau CASHFLOW & NETWORTH.

Ilmu ini diajar dalam Bukit Bijak Merancang Wang #BukuBMW. Ada 7 topik utama

  • 1. Aliran Tunai
  • 2. Hutang dan aser
  • 3. Simpanan
  • 4. Perlindungan
  • 5. Pelaburan
  • 6. Penyucian harta: zakat, cukai
  • 7. Pewarisan: Faraid, wasiat

Sumber dari FB Page Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Meluat betul tengok calon-calon jenis lompat parti. Belum pilihannya lagi…