Bagaimana Untuk Dapat Kaya Macam Menteri?

Best kan kalau ada pendapatan dan aset banyak ini sebagai menteri?

Paling kurang pun, macam YB Rina Harun;
Pendapatan RM34,000
Aset RM72,000

Atau macam menteri paling muda, Bro Syed Sadiq
Pendapatan RM50,000
Aset dah RM722,000

Ini bagusnya Malaysia baru, semua menteri wajib isytihar harta masing-masing.

Ingat senang ke nak jadi Menteri?

Kita tengok step by step, bagaimana untuk menjadi menteri.

PERTAMA, kena join parti politik.

Tapi bukan sebarang parti. Kalau join parti pembangkang, memang jauh lagi nak lah! Kena aktif politik parti yang memerintah. Itu pun belum tentu memerintah selamanya.

Ada parti yang memerintah 60 tahun pun jatuh tergolek. Ada parti yang tak pernah-pernah memerintah. Hahahah!

Jadi, memang kena pilih parti yang strategik supaya ada peluang. Sebab itu ada jenis ahli politik yang suka lompat parti. Sebabnya mudah, nak jaga periuk nasi.

KEDUA, kena aktif politik.

Join parti tapi tak aktif, memang tak ada harapan. Tapi tak cukup sekadar aktif. Kalau sekadar aktif peringkat cawangan, peringkat kawasan, peringkat bahagian, peringkat ranting – belum cukup.

Kena tonjolkan diri di peringkat nasional, baru ada peluang nama naik. Kalau dapat aktif di semua peringkat lagi bagus. Sebab ada kes, calon terpilih untuk bertanding parlimen oleh pimpinan atasan tapi tak diterima oleh ahli di peringkat bawahan. Dah jadi susah.

KETIGA, kena bertanding pilihanraya.

Join parti dan aktif, belum tentu layak dipilih bertanding mewakili parti. Takkan nak bertanding calon bebas?

Bukan senang woooo nak terpilih jadi calon. Pastikan bertanding calon peringkat parlimen, bukan peringkat DUN. Kalau bertanding peringkat DUN, paling tinggi jadi Menteri Besar.

Nak terpilih jadi calon, memang nak kena lobi dari peringkat cawangan sampai ke peringkat nasional. Bab sini pun dah kena keluar modal banyak.

KE-4, kena menang pilihanraya tersebut!

Bertanding, belum tentu menang. Nak menang kena keluar modal banyak. Silap-silap kena rasuah pengundi.

Paling kurang kena tabur janji-janji manis dan manifesto yang boleh menarik perhatian pengundi.

Ke-5, kena lobi untuk jadi menteri.

Menang kerusi parlimen sahaja tak cukup tau. Di Malaysia ada ada lebih 200 kerusi parlimen.

Apabila menang, baru dapat gaji ahli parlimen.

Gaji ahli perlimen baru sekitar RM16,000. Itu pun bukan gaji bersih. Nak kena kembalikan kepada kawasan dan rakyat juga.

So, nak kena menang pada parti yang betul dan lobi untuk naik jadi menteri.

Selesai step by step jadi menteri untuk berpeluang dapat gaji sebanyak di atas.

Susah ke susah?

Kalau rasa susah, boleh cuba kerjaya lain. Nak jadi doktor, kena ada dgree medical. Nak jadi engineer, kena ada degree engineering. Nak jadi arkitek, kena ada degree architecture.

Ini alternatifnya: Jom jadi perunding bersama INFAQ Consultancy. Hoho!

Step pertama, datang program Takaful Entrepreneurship Program yang terdekat.

Isi borang  di sini

Step seterusnya akan diterangkan nanti dalam program ini.

Antara stepya; kena ambil exam, datang training dan dapatkan pelanggan. Tidaklah sesukar macam nak jadi menteri sebegaimana di atas. Tak perlu melobi untuk jadi calon. Tak perlu lobi untuk jadi menteri.

Walaupun tak jadi menteri, kerjaya ini berpotensi mempunyai pendapatan melebihi menteri.

Dah ramai yang berjaya. Tapi ramai juga yang gagal. Puncanya, tak buat kerja.

Kau buat kerja, kau dapat. Tak buat, tak dapat. Man jadda, wa jada. Sama macam jadi menteri tadi la. Kalau tak buat, memang tak dapat. Hahah!

Kalau dengar cerita-cerita ejen takaful yang tak berjaya, puncanya ialah sebab “tak buat kerja”.

Simple. Amacam? Best ke best?

 

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com