Masih ramai yang terlepas pandang perkara ini dalam kontrak pembiayaan rumah

  • Reading:2Minute:s
  • PostView Count:234Views

Komen ini datang daripada posting saya berkeenan perbankan Islam yang dikatakan mahal, ia berbunyi:

“Pendapat saya, sepatutnya bank declare terus harga penuh selama 30 tahun ansuran. Contoh kalau bank beli rumah dgn pemaju 500k, dan jual kat pembeli 1.5m dgn bayaran ansuran selama 35 thn. Kat sini pembeli rumah lebih jelas.. kenape x buat mcm ni?”

Saya percaya, beliau tak pernah tengok pun kontrak home financing / pembiayaan perumahan perbankan Islam. Kalau pernah tengok pun, mungkin hanya untuk sign sahaja. Jika dia pernah tengok dan teliti, nescaya tidak akan ada pandangan sebegini rupa. Atau mungkin beliau hanya meneliti kontrak perbankan konvensional.

Saya tak salahkah beliau sebab saya juga sebegitu rupa suatu ketika dahulu. Dan sebenarnya ramai yang tak aware tentang harga jualan dalam kontrak pembiayaan perumahan perbankan Islam.

Sebenarnya dalam kontrak perbankan Islam dinyatakan secara jelas harga jual beli dalam perjanjian pembiayaan perumahan. Ia ada pelbagai model. Model yang paling popular digunakan sekarang ialah tawaruq / commodity murabahah.

Saya pernah kongsikan detail artikel, gambarajah malah video untuk menjelaskan model tersebut.

Jika dalam kontrak loan rumah bank konvensional, langsung tidak ada harga yang dinyatakan. Hanya berpandukan kadar OPR semasa. Berbanding Islamic banking, dinyatakan secara jelas kerana itulah antara syarat sah jual beli – harga kena jelas.

Ilmu beli rumah, kumpul aset, urus hutang, urus gaji ada diajar dalam Buku Bijak Merancang Wang #BukuBMW. Ada 7 topik utama

  • 1. Aliran Tunai
  • 2. Hutang dan aset
  • 3. Simpanan
  • 4. Perlindungan
  • 5. Pelaburan
  • 6. Penyucian harta: zakat, cukai
  • 7. Pewarisan: Faraid, wasiat

Klik
Bukubmw.com/
Bukubmw.com/
Bukubmw.com/

Promosi Buku Bijak Merancang Wang dengan harga RM39 sahaja! Harga biasa RM49, tapi sekarang saya buat PROMOSI RM39 sahaja (tak termasuk postage)
*Ini adalah BUKU FIZIKAL, bukan ebook.
*Dalam pakej ini mengandungi

  • Naskah fizikal BUKU BIJAK MERANCANG WANG
  • Rakaman video Live Seminar BMW dengan durasi 5 jam
  • Ebook PKP (Poket Kian Pokai? Poket Kena Penuh!), 100 halaman.
  • Sertai FB Group Bijak Merancang Wang
  • Peluang menjadi affiliate produk-produk BMW

*Harga tak termasuk penghantaran
*Penghantaran mengambil masa kira-kira 7 hari bekerja

Sumber dari FB Page Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku Bijak Merancang Wang
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuBMW.com

Previous Post
Next Post

Apa komen Sdra/i tentang tulisan ini?

Recommended
Brand rare ni. Tak sangka ia masih wujud lagi. Lama…