Pengembaraan Ustazah Basikal

Bab 1 – China
Bab 2 – Kyrgyzstan

 

“Saya turut risau bila penulis solat di Masjid Syiah di Iran, takut penulis disembelih !” – Tuan Othman Mat.

Adakah anda peminat drama berunsur suspen dan debaran? Buku Ustazah Basikal ni wajib anda baca, cerita ni cerita real tau, bukan drama yang dibuat-buat.

Nah, saya belanja sikit petikan dari buku Ustazah Basikal masa Ustazah Adilah bersama suaminya berkayuh basikal di Iran..

“Are you Syiah or Sunni??”

Tiba-tiba aku terdengar satu suara garau entah dari mana. Seorang pakcik datang dan bertanya aku soalan “cepu cemas” yang aku sangat takuti!

Semua mata tertumpu pada aku. Mereka juga nak tahu sangat jawapan daripada aku.

“I’m a Muslim, alhamdulillah.” itu je jawapan yang terlintas dalam fikiran aku.

Aku bimbang kalau-kalau aku jawab aku Sunni, aku akan diapa-apa kan.

Pakcik tu masih tak puas hati dengan jawapan aku. Dia soal sekali lagi. Kalini suara dia lebih tinggi dari sebelumnya.

“No, no, are you Syiah or Sunni?!”

Aku mula goyang, menggigil jangan cakap lah, dahlah kena kerumun, kena soal dengan suara yang tinggi. Aku tarik nafas dalam-dalam dan susun strategi nak menjawab. Ini kira soalan KBAT. Aku tak nak terperangkap dengan soalan dia.

“I don’t know Sunni or Syiah, but I’m a Muslim!” Aku acah-acah tegas.

Pakcik tu masih tidak berpuas hati, dia tukar strategi dengan soalan ‘check mate’ pula.. ”

 

Haa, suspen kan? Anda boleh teruskan bacaan dengan membaca Buku Ustazah Basikal ni, klik link ini untuk info lanjut >>

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi
............................................................
Buku Bijak Merancang Wang
RM47.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuBMW.com


BukuBMW


Previous Post
Next Post

Apa komen Sdra/i tentang tulisan ini?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended
Ehem, ehem…. Hensem tak kami? Ini bukan scammer ya Private…