fbpx

Beware of scams: Modus operandi penipuan di media sosial menggunakan nama-nama terkenal

  • 1 year ago
  • 1Minute
  • 184Words
  • 182Views

Ramainya yang kena tipu…

Modus operandi dia macam ni.

1. Buat page baru mirip nama brand popular. Banyak kali dah terjadi begini. Sebelum ini KFC Decathlon, McDonald’s, IKEA, Boss James dan kali ini nama Ustaz Ebit Lew.

2. Page baru tak ada orang like lagi. Jadi, macamana nak dapatkan likers & followers? Buat iklan fake macam ni. Kononnya KFC nak bagi ayam percuma Decathlon nak bah tu basikal, McDonald’s nak bagi burger. IKEA nak bagi sofa. Boss James nak bagi iPhone. Kali ini Ustaz Ebit Lew nak bagi hadiah makanan.

3. Ramai orang datang komen dan kemudian follow dan like.

4. Apabila dah capai target likers & followers, ubah nama page yang diingini.

5. Page tersebut boleh jana keuntungan melalui pelbagai cara seperti affiliate, paid review, dijual dsb.

6. Selalunya mereka akan guna nama-nama popular dengan ejaan yang pelik sedikit. Lihat pada nama page ini. Tujuannya supaya FB tak dapat detect ia sebagai page palsu yang meniru page dengan nama yang sama.

Tak susah untuk kenal scam sebenarnya. Hanya perlu common sense. Logik ke penah nak bagi hadiah percuma dengan hanya komen “Tahniah”

Sumber dari FB Page Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Tags:

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Seorang rakan bertanyakan pendapat saya berkenaan perkembangan terbaru, pembayar cukai…