Category: Urus Wang

Paper Profit / Paper Loss

Apakah paper profit / paper loss? Paper profit boleh diterjemahkan kpd “untung atas kertas” atau “rugi atas kertas”. Ia juga disebut “unrealized profit” atau “unrealize capital gain” yg boleh diterjemahkan sebagai sebagai keuntungan yg belum direalisasikan atau keuntungan yg belum “real”. Maknanya, anda untung tapi untung sebenar belum dimiliki dlm bentuk RM yg boleh dicairkan.

Bisnes: Promosi Produk Atau Lifestyle

Bisnes networking, spt MLM, unit trust dan takaful, sebenarnya sama sahaja dgn bisnes-bisnes lain yg ada di dunia. Ada kelebihan tertentu, dan ada kekurangan tertentu. Tapi ada sesetengah ejen lebih suka mempromosi lifestyle mereka berbanding kelebihan produk yg mereka pasarkan. Umpama seorang peniaga nasi lemak – lebih suka menunjukkan untung perniagaan, cek yg diperolehi, rumah

Formula Cashflow I = E = SR

Bukan formula sangat pun. Budak darjah satu pun boleh faham konsep ini. I = E = SR Income – Expenses = Surplus Pendapatan – Belanja = Lebihan Ini ialah asas cashflow atau ALIRAN TUNAI. Dalam situasi kos sara hidup yang semakin meningkat, kita terpaksa menghadapi keadaan BELANJA meningkat dan sekaligus BAKI berkurangan dan mungkin menjadi

Mas Kahwin Rasulullah

Tahukah anda, ketika Nabi Muhammad berusia 25 tahun dan berkahwin dengan Ummum Mukminin Saidatina Siti Khadijah, hantaran nikahnya adalah sebanyak 20 ekor unta. Jika dinilaikan dengan nilaian sekarang seekor unta berharga RM8,000, maka 20 ekor unta bernilai RM160,000! Dan ada riwayat lain mengatakan 20 ekor unta yg penuh dengan muatan, bukan unta kosong. Jika seekor

Malaysia Gawat Tahun 2017?

Ramai yg menjangka tahun 2017 ekonomi negara kita akan menjadi lebih gawat. Sebenarnya, sejak tahun 2014 lagi sudah ada tanggapan begitu utk tahun 2015. Pada tahun 2015 pula, akan ada jangkaan sama bagi tahun 2016. Dan kini pada 2016 hanya mengulangi skrip sama tahun-tahun lepas. Dan pada tahun 2017 saya menjangkakan akan ada ramalan sama

ASBF vs UT

“Afyan, aku tengah pening ni nak melabur dekat unit trust ke dekat ASB Financing? Dah lama aku buat analisis, tapi tak tahu lagi nak pilih yg mana. Sebenarnya, mana yg bagus antara UT dgn ASBF?” “Dua-dia bagus. Yg tak bagusnya ialah buat banyak analisis tapi tak buat apa-apa tindakan. Analysis lead to paralysis”. LIKE jika

Politik Matang VS Politik Bangang

Tanda aras POLITIK MATANG ialah: (1) Kita mampu utk mengkritik kesalahan dan keburukan yg datang daripada kumpulan sendiri, dan (2) Kita mampu memberi sokongan atas kebaikan dan kelebihan sekalipun datang dari pihak parti lawan dan musuh. Tapi banyak berlaku; (1) Kita hanya mengkritik, mengutuk dan menghentam apabila ia datang dari kunpulan musuh dan lawan, dan

Alternatif ASB Financing / Loan

Saya terbaca satu iklan FB yg berbunyi; “☑️ Dengan modal RM13,200 untuk tahun pertama, anda akan terima RM200K selepas 30 tahun! Hanya modal RM13,200 untuk tahun pertama SAHAJA!” “☑️ Bayar RM1100 bulanan berterusan selama 30tahun dan anda akan menerima hampir RM2.1 juta pada hujung 30 tahun!” Rujuk gambar 1 Gambar 1   Tahukah anda, tanpa
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com