Tag: pelaburan

Hati-Hati Scammer Yang Gunakan Nama DDNK

Ehem, ehem…. Hensem tak kami? Ini bukan scammer ya   Berhati-hati dengan scammer yang menggunakan nama DDNK untuk menarik pelabur.     Jika mereka mengaku sebagai Marketing Representative, semak senarai nama dengan SC. Berdasarkan rekod, hanya 20 orang sahaja MR berdaftar dengan syarikat Interpac. Berdasarkan carian saya di laman web Suruhanjaya Sekuriti, hanya ada 20

Cara Saya Urus Kewangan

Di kala ekonomi perlahan sebegini, saya sangat lega kerana tidak mempunyai banyak hutang dan komitmen. Beberapa bulan lepas, saya terbaca status tulisan seorang pelabur hartanah tegar. Katanya seandainya masa boleh diputar, dia tidak akan membeli hartanah banyak-banyak. Pasaran hartanah sekarang memang terkesan apabila banyak rumah tidak dapat dijual dengan harga pasaran, harga rumah jatuh, sewa

Saham Sektor Teknologi Dijangka Melonjak

Dipetik dari FB Fakharuddin Zorkafli π’π€π‡π€πŒ π’π„πŠπ“πŽπ‘ π“π„πŠππŽπ‹πŽπ†πˆ πƒπˆπ‰π€ππ†πŠπ€ πŒπ„π‹πŽππ‰π€πŠ ππ€πˆπŠ 𝐏𝐀𝐃𝐀 𝐓𝐀𝐇𝐔𝐍 𝟐𝟎𝟐𝟏 ————————- Penjualan semikonduktor global diunjurkan meningkat 5.1% pada tahun 2020 kepada AS $ 433.1 bilion (daripada AS $ 412.3 bilion pada 2019), diikuti dengan kenaikan 8.4% pada tahun 2021. Berdasarkan bulan ke bulan, penjualan meningkat di semua wilayah: Eropah (6.0%), Amerika

Emas Turun Harga

Emas tengah turun harga. Waktu terbaik utk beli! Bukan waktu naik baru nak beli. Tapi selalunya waktu naik orang pakat-pakat serbu kedai emas. Waktu turun macam ni, tak pula. Hari ini harga emas turun mendadak daripada RM285 segram semalam kepada RM271 segram mulai tengah malam tadi. Ini penjimatan RM14 segram tau.   Jimat RM33 segram

Pelaburan Interpac Naik Mendadak Selepas DDNK Jadi CEO

Ehem, ehem…. Hensem tak kami?   Perhatian seluruh rakyat Malaysia! Masih ingat dengan saya? Tak hensem tak apa, janji kaya! – DDNK Dah la hensem, kacak pula! – DDAMR DDNK ialah CEO sebuah syarikat pelaburan. Dana-dana di bawah syarikatnya terus naik mencanak selepas beliau menjadi CEO. Ada yang mencatatkan sehingga 50%! Baca di sini Manakala

Perlu Ada Ilmu Dalam Pelaburan

Saya datang dari masa depan? Ketika saya tulis status ini 6 tahun lalu, harga rumah naik mencanak-canak. Ketika itu juga muncul ramai sifu-sifu hartanah. Kelas-kelas hartanah juga muncul bagaikan cendawan. Ketika itu juga teknik flipping sangat popular sebab ramai yang untuk lebih 6 angka dalam masa hanya beberapa tahun dengan hanya membeli sebuah rumah. Teknik

Personal Loan Vs ASBF

Lawa pula infografik daripada Dr Azizul Azli Ahmad ni. Boleh baca FB beliau utk ikuti isu ini yang dibangkitkan beberapa hari lepas berhubung ASB Financing vs Personal Financing utk labur ke ASB. Tujuan saya post ke sini utk promote ASBF paling murah dalam dunia 😁 PROMOSI ASB FINANCING PALING RENDAH DI DUNIA . Rate 3.6%, 40 TAHUN, no

Pelaburan dan Riba

Tempoh hari saya perasan ada seorang membuka akaun unit trust melalui link saya dan memilih satu dana yang tak pernah saya rekomen. Nama dana itu ialah RHB Gold and General. Pertama kali saya dengar nama dana ini. Untuk makluman, di Malaysia ada ratusan dana unit amanah dari puluhan syarikat pelaburan yang sah. Yang ramai mungkin

Pelaburan Emas Vs Unit Trust

Mana satu bagus pelaburan emas atau unit trust Daripada bulan lepas, saya terima banyak pula mesej soalan tanya pendapat tentang pelaburan emas dan unit trust. Mungkin sebab harga emas makin meningkat berbanding tahun lepas. Dan mungkin juga sebab pasaran unit trust pun semakin baik sejak sebulan dua ini. Ini juga antara soalan biasa yang saya

Kaedah Melabur Ke Pasaran Saham di Malaysia

Akhir-akhir ini, pelaburan saham makin popular di kalangan orang muda. Saya pernah dengar satu laporan mengatakan, majoriti yang buka akaun CDS ialah daripada orang yang berusia bawah 30 tahun. Ia adalah satu perkembangan yang bagus sebab dulu-dulu pelaburan saham dikatakan pelaburan yang komplikasi. Mungkin ia disebabkan arus teknologi hari ini, semua di hujung jari. Pelaburan