Tag: pelaburan

Hartanah Dijual Di Bawah Harga Pasaran

Sekarang ni memang buyer’s market bagi property. Bersepah hartanah yang dijual di bawah harga pasaran. Apabila beli rumah bawah harga pasaran, bermakna kita dah buat untung ketika membelinya lagi. Inilah yang saya belajar dari guru-guru hartanah. Sama macam kita nak beli barang, tentu kita suka barang yang dijual dengan harga bawah harga pasaran dan diskaun,

Aset 1 Juta Liabiliti 1 Juta

Memiliki rumah tanpa keluar modal melalui bank bermakna memiliki hutang dengan nilai yang sama dengan bank tersebut. Bukannya rumah tu dapat free. Jika dapat cashback, bermakna nilai cashback tersebut ialah hutang yang perlu dibayar balik kepada bank. Contoh, beli rumah dengan maksima financing yang bernilai RM1 juta tanpa modal. Bermakna dia juga memiliki hutang sebanyak

Sesuai Tak Beli Rumah Waktu Sekarang

“Afyan, sekarang bagus ke untuk beli rumah?” Ini pandangan saya selaku bukan pelabur hartanah tegar dan bukan real estate agent. Sekarang memang waktu terbaik beli rumah. “Buyers’ market”, orang kata. Ada 2 sebab kenapa saya berkata demikian. Pertama Pertama, OPR rendah sangat. Paling rendah dalam sejarah! Sepanjang tahun 2020, sebanyak 4 kali BNM turunkan! Tak

Private Mandate VS Labur Sendiri

Kos Private Mandate mahal? Ya, 5% itu lebih mahal berbanding melabur sendiri yang boleh dapat bawah 1%. Private Mandate ada juga kos annual fees dan ada performance fees sekiranya untung. Mahal? Ya, memang mahal jika di banding dengan melabur sendiri ke pasaran saham. Jadi, jika pandai melabur sendiri, silakan.   Bagaimana nak melabur sendiri? Mula-mula

Formula Mudah Zakat ASB

Dalam posting Lembaga Zakat Selangor ini, saya terlihat beberapa komen yang tertanya – tanya tentang 74.5% yang terdapat dalam formula zakat ini.     [ Modal Asal Pelaburan + ( (Dividen + Bonus) x 74.5% ) ] x 2.5% = Zakat ASB 74.5% itu bermaksud, 25.5% itu perlu dibersihkan atau cleansing, kerana dianggap ia bersumberkan

Penyata Pelaburan Melalui Private Mandate Interpac

Penyata Pelaburan Inilah rupa penyata pelaburan melalui Private Mandate Interpac DDNK, saya ambil daripada FB Tuan ZaYed Zulfikli Beliau salah seorang partner saya dalam Group Marketing Representative. AAPL: buying price USD138.27 – Current Price 133.19 (loss) ATVI: buying price USD95.17 – Current Price 102.96 (gain) EA: buying price USD146.05 – Current Price 145.78 (loss) MSFT:

Baca 3 Peringatan Penting Ini Sebelum Melabur ke Private Mandate

Pulangan memberangsangkan Akhir-akhir ini ramai yang berminat dengan Private Mandate. Antara lain mungkin sebab pulangan yang sungguh memberangsangkan dan ia alternatif kepada pelaburan lain yang sudah biasa dipromosi. Pelaburan melalui Private Mandate ini sesuai untuk orang yang berminat dengan pelaburan saham tapi taknak mengurus sendiri wang pelaburan dan mungkin juga untung individu yang mahukan alternatif

Musuh Utama Pelaburan

Akhir-akhir ini banyak dengan cerita-cerita kerugian dalam pelaburan saham daripada kawan-kawan. Cerita minggu lepas daripada seorang kawan, yang hilang RM80,000 dalam pelaburan saham. Cerita pagi tadi, seorang rakan menyertai kelas saham dengan yuran sebanyak RM6,000 untuk kelas selama 6 hari dan modal USD2,000 (lebih kurang RM8,000) untuk memulakan saham luar negara. Saya kongsikan, bukan sebab

Private Mandate DDNK Interpac (Inter-Pacific Asset Management)

Private Mandate DDNK Q: Eh, apa tu? A: Ini adalah prestasi pulangan produk Private Mandate yang diuruskan oleh syarikat pelaburan Interpac atau Inter-Pacific Asset Management Sdn Bhd, yang diketuai oleh DDNK. Q: DDNK? Yang tagline “tak hensem takpe janji kaya”. Ingatkan scammer. A: Bukan, beliau ialah pakar pelaburan dan juga CEO kepada syarikat Inter-Pacific Asset