Tag: perancangan kewangan

Semua Cukup Tapi Tiada Simpanan

Jika sehari kita menyimpan RM1 secara konsisten selama 5 tahun bekerja, boleh kumpul sekitar RM2,000 dengan pulangan purata 6%. Jika yang tak ada simpanan itu daripada kalangan orang-orang tua di kampung, gelandangan, penoreh getah, buruh, petani dan juga nelayan – mungkin boleh kita terima jika mereka tak ada simpanan. Tapi majoriti yang tak ada simpanan

Majoriti Masalah Kewangan Berpunca Dari Kereta

Apabila saya kongsikan tips membeli kereta dan kos sebenar membeli kereta, ialah adalah untuk golongan majoriti rakyat Malaysia. Inilah golongan sasaran saya apabila saya menulis tip-tip kewangan terutama apabila masuk bab beli kereta. Kenapa saya banyak fokus kepada bab beli kereta? Pengalaman saya, banyak masalah kewangan berpunca daripada kereta. Bukan semua, tapi banyak. Terutama bagi

55 Rahsia Rezeki

#TipsRezeki Salah satu cara untuk rezeki kita melimpah ruah ialah dengan belajar daripada pengalaman orang lain. Antara orang yang banyak pengalaman dalam bab rezeki ni ialah Tuan Nazhrat, atau lebih dikenali sebagai Abe Nazz. Beliau berasal dari Kota Bharu dan kini menetap di Setia Eco Park. Mendapat Pendidikan daripada Amerika Syarikat, perjalanan kerjaya beliau memang

Suami Sebagai Pemberi Belanja?

Dipetik dari FB Azizul Azli Ahmad SUAMI SEBAGAI PEMBERI BELANJA? 1. Isu ‘orang ketiga’ yang menjadi punca perbalahan suami isteri adalah ‘wang’. Wang menjadi punca perbalahan suami isteri hari ini. 2. Statistik majlis agama negeri 65% perbalahan rumah tangga berpunca dari wang. 3. Tanggungjawab sara keluarga tetap dibahu dan batu jemalang Panglima Keluarga, walau isteri

Perancangan Kewangan 2020, Borak Kopitiam, TV3

Terima kepada semua yang menonton Borak Kopitiam tadi. Alhamdulillah, tak sampai 24 jam, ada lebih 2,700 tontonan berbanding sebelum-sebelum. Harap-harap dengan statistik ini, pihak penerbit tak serik jemput saya lagi. Hihi… Siapa yang belum tengok, skrol FB saya. Ada saya kongsikan videonya. Tonton di sini atau di channel youtube Update: lebih 4k view dlm masa kurang

Mengapa Golongan Muda Ramai Yang Muflis ?

Tulisan sempena kedatangan 12.12 Tahukah anda, majoriti golongan yang diisytiharkan muflis, adalah dari kalangan orang muda? Baca laporan di bawah: 60‰ golongan muflis adakah daripada golongan muda. 1. 49% orang muda muflis berpunca daripada hutang kereta dan hutang peribadi. 2. Majoriti golongan muda yang muflis itu berpunca daripada hutang utk kepuasan peribadi, bukan utk pelaburan

Pengalaman Menguruskan Claim Kematian – Bah 1

[ INSURANCE / TAKAFUL DAN POST MORTEM / BEDAH SIASAT ] di petik dari FB Aziz Riadi Dulu-dulu, kalau saya share dengan bakal client atau orang ramai masa buat awareness campaign berkenaan insurance atau takaful, antara favourite questions adalah kerisauan dengan syarat “post mortem” atau “bedah siasat” untuk process claim insurance. And ada jugak masa

Perancangan Kewangan Suami Isteri & Harta Sepencarian

  Perancangan Kewangan Suami Isteri & Harta Sepencarian Dalam pengurusan kewangan Islam, prinsip umum bagi harta sepencarian, ialah harta yang dibeli oleh suami atau isteri atau suami-isteri, dalam tempoh perkahwinan. Selalunya, ketika mula berkahwin ia jarang dibincangkan sesama suami isteri. Ia hanya diperkatakan apabila berlaku salah satu situasi di bawah; 1) Kematian, 2) Penceraian, atau

Cari Duit Lebih? Jangan Lupa Poket Bocor

Cari Duit Lebih? Jangan Lupa Poket Bocor (Tulisan ini sempena isu bocor yang sedang hangat diperkatakan tapi tiada kaitan dengan soalan bocor) Dalam sesi-sesi konsultansi personal dan juga dalam sesi-sesi training, selalu diajukan soalan ini: “Macam mana nak cari duit lebih ye?” “Aku dah tak tau nak buat macamana lagi. Siang aku kerja 8 sampai

Perancangan Kewangan Kematian

Perancangan kewangan Islam bukan semata perancangan kewangan untuk KEHIDUPAN malah juga perancangan kewangan untuk menghadapi saat KEMATIAN. Sebab, selepas berlaku KEMATIAN, harta si mati akan digunakan untuk urusan-urusan berikut; 1) Pengurusan jenazah 2) Melangsaikan hutang 3) Pembahagian harta sepencarian 4) Menunaikan wasiat 5) Pembahagian faraidh Berikut dihuraikan satu per satu 1) Pengurusan jenazah Kos urusan jenazah ditanggung oleh ‘si mati’ menggunakan harta peninggalannya. Dari