Tag: perancangan kewangan

Suami Sebagai Pemberi Belanja?

Dipetik dari FB Azizul Azli Ahmad SUAMI SEBAGAI PEMBERI BELANJA? 1. Isu ‘orang ketiga’ yang menjadi punca perbalahan suami isteri adalah ‘wang’. Wang menjadi punca perbalahan suami isteri hari ini. 2. Statistik majlis agama negeri 65% perbalahan rumah tangga berpunca dari wang. 3. Tanggungjawab sara keluarga tetap dibahu dan batu jemalang Panglima Keluarga, walau isteri

Perancangan Kewangan 2020, Borak Kopitiam, TV3

Terima kepada semua yang menonton Borak Kopitiam tadi. Alhamdulillah, tak sampai 24 jam, ada lebih 2,700 tontonan berbanding sebelum-sebelum. Harap-harap dengan statistik ini, pihak penerbit tak serik jemput saya lagi. Hihi… Siapa yang belum tengok, skrol FB saya. Ada saya kongsikan videonya. Tonton di sini atau di channel youtube Update: lebih 4k view dlm masa kurang

Mengapa Golongan Muda Ramai Yang Muflis ?

Tulisan sempena kedatangan 12.12 Tahukah anda, majoriti golongan yang diisytiharkan muflis, adalah dari kalangan orang muda? Baca laporan di bawah: 60‰ golongan muflis adakah daripada golongan muda. 1. 49% orang muda muflis berpunca daripada hutang kereta dan hutang peribadi. 2. Majoriti golongan muda yang muflis itu berpunca daripada hutang utk kepuasan peribadi, bukan utk pelaburan

Pengalaman Menguruskan Claim Kematian – Bah 1

[ INSURANCE / TAKAFUL DAN POST MORTEM / BEDAH SIASAT ] di petik dari FB Aziz Riadi Dulu-dulu, kalau saya share dengan bakal client atau orang ramai masa buat awareness campaign berkenaan insurance atau takaful, antara favourite questions adalah kerisauan dengan syarat “post mortem” atau “bedah siasat” untuk process claim insurance. And ada jugak masa

Perancangan Kewangan Suami Isteri & Harta Sepencarian

  Perancangan Kewangan Suami Isteri & Harta Sepencarian Dalam pengurusan kewangan Islam, prinsip umum bagi harta sepencarian, ialah harta yang dibeli oleh suami atau isteri atau suami-isteri, dalam tempoh perkahwinan. Selalunya, ketika mula berkahwin ia jarang dibincangkan sesama suami isteri. Ia hanya diperkatakan apabila berlaku salah satu situasi di bawah; 1) Kematian, 2) Penceraian, atau

Cari Duit Lebih? Jangan Lupa Poket Bocor

Cari Duit Lebih? Jangan Lupa Poket Bocor (Tulisan ini sempena isu bocor yang sedang hangat diperkatakan tapi tiada kaitan dengan soalan bocor) Dalam sesi-sesi konsultansi personal dan juga dalam sesi-sesi training, selalu diajukan soalan ini: “Macam mana nak cari duit lebih ye?” “Aku dah tak tau nak buat macamana lagi. Siang aku kerja 8 sampai

Perancangan Kewangan Kematian

Perancangan kewangan Islam bukan semata perancangan kewangan untuk KEHIDUPAN malah juga perancangan kewangan untuk menghadapi saat KEMATIAN. Sebab, selepas berlaku KEMATIAN, harta si mati akan digunakan untuk urusan-urusan berikut; 1) Pengurusan jenazah 2) Melangsaikan hutang 3) Pembahagian harta sepencarian 4) Menunaikan wasiat 5) Pembahagian faraidh Berikut dihuraikan satu per satu 1) Pengurusan jenazah Kos urusan jenazah ditanggung oleh ‘si mati’ menggunakan harta peninggalannya. Dari

Memulakan Perancangan Kewangan

Ada seorang rakan bertanya, dia baru sahaja mempunyai kesedaran utk mengurus kewangan dengan betul dan meminta nasihat saya. Ini intipati respon saya; Saya ibaratkan beliau sepeti org yang baru “bertaubat”, jadi perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menyesali perbuatan lampau spt pembaziran, pemborosan dan sebagainya. Kemudian saya sarankan beliau membaca buku-buku perancangan kewangan dengan satu
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com