Category: Wasiat

Hak Isteri Dalam Faraid Hanya 1/8 Sahaja

Dipetik dari FB Noraini Othman berkenaan hak isteri dalam faraid. Hak isteri dalam faraid hanya 1/8 sahaja. Ramai yang cakap tak adil. Yang cakap tak adil ni biasanya sebab tak ada ilmu. Yelah, isteri dah bersusah payah membantu suami daripada segi ekonomi, mengandungkan, melahirkan, menyusukan anak-anak, berkorban jaga mertua pula, dapat 1/8 je. Di manakah KEADILAN????

“Saya Dah Buat Wasiat, Nanti Mudahlah Proses Pembahagian Harta Pusaka”. – Benarkah ?

“Saya dah buat wasiat, insyaALLAH nanti mudah proses pembahagian harta pusaka”. Benarkah begitu? Bergantung kepada situasi. Perancangan harta pusaka bukan sekadar buat wasiat. Berikut situasi yang biasa saya hadapi. Ramai yang saya jumpa menyangka dengan adanya wasiat, maka sudah selesai perancangan harta pusaka. Malah ramai juga yg sangka, kos utk pengurusan pusaka cukup sekadar kos

Antara Sebab Pentadbiran Pusaka Menjadi Rumit

Ramai yang menyangka harta yang kita kumpul sewaktu hidup akan difaraidkan dengan mudah selepas meninggal dunia oleh ahli waris. Sebenarnya ia tidak begitu. Betul faraid adalah hak, tapi ia perlu dituntut. Ia bukan proses automatik. Pentadbiran harta pusaka dan pembahagian faraid akan menjadi begitu rumit jika tidak dirancang dengan betul. Hanya yang pernah menguruskan urusan

Proses Dan Prosedur Pentadbiran PUSAKA

Saya ambil inforgrafik ini dari FB Amanah Raya Berhad selepas nampak Tuan Ahmad Mustapha share. Dalam banyak-banyak ilmu pengurusan kewangan, ilmu pusaka menjadi “blind spot” dalam perancangan kewangan. Topik pusaka selalunya kurang mendapat sambutan. Dan kemungkinan juga posting ini. Sebab, ia memperkatakan perkara yang tidak nampak iaitu – apa berlaku selepas mati. Tak macam ilmu

Penerima Hibah Tidak Wajib Pun Untuk Membayar Hutang Pemberi Hibah

Perasan tak ada sedikit kejanggalan pada poster ini? Tahukah anda, penerima hibah tidak wajib pun untuk membayar hutang pemberi hibah? Jika suami langgan “hibah takaful” untuk diberikah “hibah” tersebut kepada isterinya dengan meninggalkan pesanan kepada si isteri supaya membayar baliknya – bukanlah satu penyelesaian ampuh. Selepas suami meninggal suami, isteri yg menerima hibah takaful dari

Hati-Hati Ingin Meletakkan Nama Anak Sebagai Penama

Gambar screenshoot ini saya petik dari Tuan Sufyan Bakir seorang perunding pusaka yang aktif di media sosial dengan kartun-kartun beliau yang mendidik berkenaan isu-isu berkaitan pusaka. Saya terus trigger kisah yang berlaku kira-kira 10 tahun lepas semasa mula-mula menceburi bidang takaful. Ketika saya mula-mula menceburi kerjaya sebagai perunding takaful, dalam satu kursus yang saya hadiri,

Hibah Takaful Dan Pusaka

APAKAH HIBAH TAKAFUL? POINT TERAKHIR SANGAT KRITIKAL. 1. Akhir-akhir ini ramai ejen takaful mempromosi “hibah takaful”. Ejen yang sama, 3-4 tahun lepas mempromosi medical card. 2. Ia perkembangan yg bagus, berbanding mempromosi takaful “medical card 3 dalam 1” yg mempromosi medical card takaful sebagai instrumen pelaburan dan persaraan. 10 kali lebih baik. 3. “Hibah takaful”

Kira-kira RM66 bilion Harta Pusaka Orang Islam Tidak Dapat Dituntut

Kira-kira RM66 bilion harta pusaka orang Islam tidak dapat dituntut menyebabkan ia dibekukan selepas pemiliknya meninggal dunia berikutan kekangan masa dan kos pengurusan yang tinggi, lapor sebuah akhbar tahun lalu. Situasi ini terjadi berikutan prosiding yang perlu dipatuhi melibatkan tempoh yang panjang serta kos pengurusan yang tinggi. Pengurusan harta pusaka boleh menjadi mudah jika diurus

Takaful Trust: Instrumen Pelengkap Plan Income Protection & Hibah Takaful

Training pertama selepas lama bercuti musim perayaan 🙂 Topik berkenaan “Takaful Trust: Instrumen Pelengkap Plan Income Protection & Hibah Takaful”. Disampaikan oleh Tn Hj Baharuddin Md Jahi dari MyPusaka. Takaful Trust merupakan instrumen sebagai pelengkap plan takaful perlindungan pendapatan (income protection). Ia juga adalah alternatif kaedah pewarisan takaful menggunakan hibah takaful. Kaedah ini berbeza dengan kaedah
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com