Category: Wasiat

Medical Card Arwah Ayah Boleh Buat Beli Beras ?

Dipetik dari FB INFAQ Consultancy MEDICAL CARD ARWAH AYAH BOLEH BUAT BELI BERAS? Saya tersentap membaca kartun ini. Saya membayangkan “arwah ayah” ialah diri saya sendiri. Ia mirip kes yg pernah saya terima tentang seorang balu dan beberapa yg kehilangan suami. Cuma bezanya dalam kartun, arwah suami melanggan medical card dan dalam kes yg saya

“Do ke Minah mati dulu?”

“Do ke Minah mati dulu?” Dalam #SeminarBMW tempoh hari, ada soalan berkenaan kematian serentak, daripada salah seorang peserta. 1. Dalam situasi kematian serentak, contohnya suami isteri meninggal dunia akibat kemalangan, bagaimana status faraid di antara mereka? Adakah mereka saling mewarisi? 2. Berdasarkan akta Presumption Of Survivorship Act 1950, mahkamah akan menganggap orang yang lebih tua meninggal

Hak Isteri Dalam Faraid Hanya 1/8 Sahaja

Dipetik dari FB Noraini Othman berkenaan hak isteri dalam faraid. Hak isteri dalam faraid hanya 1/8 sahaja. Ramai yang cakap tak adil. Yang cakap tak adil ni biasanya sebab tak ada ilmu. Yelah, isteri dah bersusah payah membantu suami daripada segi ekonomi, mengandungkan, melahirkan, menyusukan anak-anak, berkorban jaga mertua pula, dapat 1/8 je. Di manakah KEADILAN????

“Saya Dah Buat Wasiat, Nanti Mudahlah Proses Pembahagian Harta Pusaka”. Benarkah?

“Saya dah buat wasiat, insyaALLAH nanti mudah proses pembahagian harta pusaka”. Benarkah begitu? Bergantung kepada situasi. Perancangan harta pusaka bukan sekadar buat wasiat. Berikut situasi yang biasa saya hadapi. Ramai yang saya jumpa menyangka dengan adanya wasiat, maka sudah selesai perancangan harta pusaka. Malah ramai juga yg sangka, kos utk pengurusan pusaka cukup sekadar kos

Antara Sebab Pentadbiran Pusaka Menjadi Rumit

Ramai yang menyangka harta yang kita kumpul sewaktu hidup akan difaraidkan dengan mudah selepas meninggal dunia oleh ahli waris. Sebenarnya ia tidak begitu. Betul faraid adalah hak, tapi ia perlu dituntut. Ia bukan proses automatik. Pentadbiran harta pusaka dan pembahagian faraid akan menjadi begitu rumit jika tidak dirancang dengan betul. Hanya yang pernah menguruskan urusan

Proses Dan Prosedur Pentadbiran PUSAKA

Saya ambil inforgrafik ini dari FB Amanah Raya Berhad selepas nampak Tuan Ahmad Mustapha share. Dalam banyak-banyak ilmu pengurusan kewangan, ilmu pusaka menjadi “blind spot” dalam perancangan kewangan. Topik pusaka selalunya kurang mendapat sambutan. Dan kemungkinan juga posting ini. Sebab, ia memperkatakan perkara yang tidak nampak iaitu – apa berlaku selepas mati. Tak macam ilmu

Hibah Bermaksud Hadiah. Apabila Diberi Hadiah, Ia Bukan Lagi Milik Pemberi

Perkongsian Tentang Hibah Semalam saya kongsikan maklumat tentang hibah takaful, yang tidak ada kewajiban syarie untuk penerima hibah membayar hutang si mati. Saya mengambil contoh, suami sediakan hibah takaful untuk isteri. Selepas meninggal dunia, isteri tiada kewajiban syarie untuk membayar hutang arwah suami. Ramai juga yang terkejut. Tidak kurang yang tidak bersetuju. Kata mereka, “Membayar

Penerima Hibah Tidak Wajib Pun Untuk Membayar Hutang Pemberi Hibah

Perasan tak ada sedikit kejanggalan pada poster ini? Tahukah anda, penerima hibah tidak wajib pun untuk membayar hutang pemberi hibah? Jika suami langgan “hibah takaful” untuk diberikah “hibah” tersebut kepada isterinya dengan meninggalkan pesanan kepada si isteri supaya membayar baliknya – bukanlah satu penyelesaian ampuh. Selepas suami meninggal suami, isteri yg menerima hibah takaful dari
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com