Pengalaman Selama 17 Tahun Dalam Industri Ini

Saya berada dalam industri kewangan selama 17 tahun. Selama 17 tahun ini juga saya nampak macam-macam jenis manipulasi dalam industri ini, terutama takaful. Manipulasi, misleading, misselling, overclaim – bersepah dilakukan oleh ejen-ejen takaful, unit trust, PRS, pusaka dan sebagainya. Saya pun pernah tersalah buat dan tarik balik malah diberi amaran suatu ketika dahulu. Contoh dalam

Tidak Ada Istilah “BELI” dan “JUAL” Dalam Takaful

1. Masih ada ejen yg mempromosi medical card stand alone dari syarikat insurans konvensional yang mengatakan bahawa ia harus kerana tidak ada elemen saving. 2. Yang membezakan antara insurans dengan takaful adalah kontrak sedari awal. Kontrak insurans adalah kontrak jual beli yang menimbulkan isu syariah kerana produk yakni coverage dalam insurans tidak wujud ketika kontrak

Kronologi Isu ‘Betulkah Medical Card Ada Saving’?

Tuan-Puan sudah ikuti belum beberapa diskusi tentang isu “medical card ada saving” yang saya post di FB saya beberapa hari ini? Jika terlepas, jemput baca posting-posting ini yang sudah diupload ke blog Ia bermula dengan posting lama saya tentang keluhan-keluhan pemegang medical card yang dikatakan oleh ejen, “medical card ini ada saving”. Baca tulisan di

Wujudkah Medical Card 3 in 1?

Sebenarnya dalam polisi tidak ada istilah itu. Ia istilah yang digunakan oleh ejen. Ia merujuk kepada medical card rider yang dilanggan sekali dengan polisi basic, selalunya melalui produk polisi investment link. Asalnya penggunaan istilah “3 in 1” untuk memudahkan ejen berikan penerangan kepada klien. Namun ia jadi salah faham apabila klien memahami bahawa medical card

Kenapa Ada Ejen Takaful Panas?

Apabila saya bangkitkan isu kononnya ada saving dalam medical card, muncul rakan-rakan baru di FB saya. Ia dari beberapa kategori Ejen lama / leader agensi yang mempromosi medical card kononnya ada saving mcm bank. Pelanggan yang melanggan medical card dari ejen kategori 1. Ejen baru yang jadi anak buah kepada ejen kategori ke-1. Kategori 1

Testimoni SeminarBMW 2021 – Kalau Ada Masalah Kewangan, Kena….

Dipetik dari FB Abdullah Irfan Catatan Seminar BMW – 26 Jun 2021 bersama Tuan Afyan Mat Rawi B.M.W = Bijak Merancang Wang Kalau ada masalah kewangan, kena fix root cause, not symptomUbah mindset kewangan akan fix symptom masalah kewangan yang lainSymptom masalah kewangan = tiada saving, gaji tak cukup, perbelanjaan melebihi pendapatan Analogi pokok yang

Takaful vs Takaful+Simpanan

Hampir semua pelan takaful individual mana-mana syarikat takaful ada fungsi tabungan. Perkataan yg lebih tepat ialah “cash value” atau nilai tunai. Biasanya agen takaful akan sebutnya sebagai savings atau simpanan.Kecuali anda melanggan medical card standalone atau term takaful, memang tiada sebarang tabungan. Apa fungsi tabungan? Jangan samakannya dengan simpanan anda di bank. Pasti akan ada

Apa Kepentingan Takaful?

Banyaknya polisi dia… Dari Fb Nur Aisya Saya tak suka SEMBANG KASI BIMBANG. Haha. Punyalah dah lama akak melanggan. Dari zaman Kuning sampai dah tukar biru. Polisi-polisi ni saya miliki dah lama. Ada yang sebelum saya nikah dengan En somi lagi. Dulu saya banyak hutang. Sebab salah pilih bisnes, salah pilih kereta, salah pilih kawan