fbpx

Antara MRTT dan MLTT, Mana Lagi Bagus?

  • 4 years ago
  • 3Minutes
  • 565Words
  • 1010Views

MRTT

Antara MRTT dan MLTT, mana lagi bagus?
Sumber: Berita Harian

Setiap pembiayaan rumah diwajibkan mengambil satu polisi takaful tambahan untuk melindungi pembiayaan antara pemegang polisi dan pihak bank.

Bagi pembiayaan perumahan, terdapat dua produk takaful gadai janji yang harus dipilih oleh pembeli iaitu Takaful Bertempoh Gadai Janji Berkurang (MRTT) dan Takaful Bertempoh Gadai Janji Mendatar (MLTT).

Ketika ini, ramai yang keliru dan kurang pasti produk manakah yang bersesuaian dengan jenis pembiayaan yang dimohon dan apakah manfaat atau kelebihan yang diperolehi jika melanggan salah satu produk ini.

Perunding kanan INFAQ Consultancy Sdn Bhd, Afyan Mat Rawi, menjelaskan MRTT adalah perlindungan takaful yang berkurangan mengikut tempoh pembiayaan perumahan anda.

Ia bergerak seiring dengan jumlah pembiayaan yang semakin berkurangan setiap tahun dan ia boleh dibayar secara terus serta dimasukkan ke dalam pembiayaan bank.

“Pendek kata, ia lebih murah kerana perlindungan akan semakin berkurangan,” katanya kepada Hartanah BH.

Manakala, bagi MLTT, katanya, ia adalah perlindungan takaful yang kekal sepanjang tempoh pembiayaan berkenaan.

“Kalau diikutkan MLTT lebih mahal, sebab jumlah perlindungan yang meningkat saban tahun.

 

Dibayar secara ansuran

“Dan MLTT ini tidak boleh dimasukkan ke dalam pembiayaan bank, jadi kena keluar daripada poket sendiri untuk membayarnya tetapi MLTT ini dibayar secara ansuran,” katanya.

Mengulas mengenai perlindungan antara kedua-dua produk, Afyan berkata, apabila berlaku tuntutan dalam kes kematian atau lumpuh (dikenali sebagai TPD, atau ketidakupayaan kekal), polisi MRTT akan membayar baki hutang kepada pihak bank.

“Manakala polisi MLTT pula akan membayar keseluruhan pampasan kepada penama. Ia akan jadi tanggungjawab penama untuk selesaikan hutang si mati kepada pihak bank.

“Jika pemilik rumah mengambil MRTT, proses pembayaran tuntutan berkenaan hanya membabitkan dua pihak (iaitu bank dan syarikat takaful sahaja) dan ahli keluarga mangsa akan dapat rumah berkenaan,” katanya.

Sementara bagi kes MLTT pula, pihak penama atau ahli waris akan terbabit untuk menerima pampasan dari pihak syarikat.

“Selepas menerima pampasan ini, pihak waris bertanggungjawab selesaikan baki hutang kepada pihak bank.

Dalam kes ini, terserah kepada ahli waris untuk membayar sekali gus baki hutang itu atau buat bayaran secara ansuran. Lebihan wang pampasan adalah hak milik ahli waris, dan ia tertakluk kepada konsep faraid,” katanya.

Tidak terkejut

Mengulas lanjut, Afyan berkata, sekiranya pemegang polisi melakukan pembiayaan semula bagi perumahan terbabit sebelum tamat tempoh polisi MRTT, polisi berkenaan akan terbatal berbanding polisi MLTT yang boleh digunapakai untuk beberapa tujuan pembiayaan dan tidak terkesan jika pemilik membuat pembiayaan semula atau menjual rumah berkenaan sebelum tamat tempoh.

Secara umumnya, MRTT sesuai untuk rumah kediaman, pembelian jangka panjang dan tidak bercadang untuk membuat pembiayaan semula serta pembeli berumur 35 tahun ke atas manakala MLTT sesuai untuk rumah pelaburan, pembelian jangka pendek dan bercadang untuk membuat pembiayaan semula serta pembeli berusia bawah 35 tahun.

Afyan Mat Rawi
Follow dan klik see first utk lagi tip-tip kewangan dan kehidupan.

Utk info pantas, ikuti Channel Telegram t.me/afyanIFP

 

Inginkan sesi konsultansi bersama perunding INFAQ Consultancy tentang perkara ini? Isi borang di bawah:

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended