Category: Urus Wang

Persediaan Awal Menjelang 2019

Berikut adalah tulisan dari FB Nur Ain Airil berkaitan gaji dan keperluan simpanan terutamanya menjelang tahun 2019 nanti.. Musim gaji. Rata-rata dalam kebanyakkan group di facebook dan status-status usahawan akan mengiklankan produk-produk mereka apabila gaji mula keluar. Jarang-jarang kita jumpa status yang menasihatkan agar merancang kewangan atau yang lebih utama simpanan kecemasan saat musim gaji

4 Formula Asas Ilmu Kewangan

– 29% tidak mempunyai simpanan yang mencukupi untuk hidup selama tiga bulan. – 30% tidak mempunyai simpanan untuk bertahan sebulan. – 33% menghabiskan SELLLUUURRRRUUUUH malah lebih daripada gaji bulanan mereka. – 24% tidak mampu menyimpan setiap bulan. – 50% tidak mampu menyimpan lebih RM500 setiap bulan. – 40% mempunyai hanya sekitar RM76 sebagai baki untuk

“Kami Decide Nak Berhenti Pelan Takaful Ini”, Kata Seorang Pelanggan

Tulisan ini dipetik dari FB Tuan Hannan Shawalludin mengenai kefahaman sebenar istilah pelaburan dalam takaful. “Maaf En Hannan. Kami decide nak berhenti pelan Takaful Ikhlas ni.” Kata seorang pelanggan aku yang baru 4 bulan menjadi peserta Takaful. . “Ya. Boleh saya tahu kenapa ya?” . Lama dia menyepi. . “Kami tak tahu macam mana nak

Mengapa Perlu Simpanan Sekurang-kurangnya 3 Bulan Gaji

Mengapa perlu buat simpanan sekurang-kurangnya bersamaan 3 bulan gaji. Ini adalah tulisan dari FB Tn Mohd Akif berkenaan Simpanan Dana Kecemasan. Bismillah.. HILANG PEKERJAAN BUKAN JANGKAAN Namun inilah yang berlaku pada mereka. . Ideal plan perlunya ada SIMPANAN sebagai dana KECEMASAN.. . Sekurang-kurangnya 3 bulan gaji.. . Tetapi ramai yang menghadapi kesukaran dalam mengumpulkan DANA

Main Kutu Satu Kesalahan

Best sangat ke main kutu? Tahukah anda, main kutu sebenarnya tertakluk kepada akta? Akta Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971. Semenjak dari zaman sekolah, saya memang tak suka main kutu. Tapi selalu tengok orang main kutu. Selalunya geng main kutu ni ada objektif khusus. Contohnya, nak beli barang eletrik yang berharga RM1,000, buat pakatan 10

Kenapa Orang Suka Main Kutu?

Kenapa orang suka main kutu berbanding simpanan sendiri, walhal kalau simpan sendiri lebih selamat dan terjamin malah jika simpan di ASB atau TH akan ada pulangan? 1. Sebab nak dapat duit segera. Lebih-lebih lain kalau dapat giliran pertama. Rasa macam untung besar bila jadi giliran pertama walhal ia tidak lain hanyalah hutang. Orang bersama berhutang

“Rasa Rugi Bayar Takaful Sebab Tak Berlaku Apa-Apa”

“Afyan, aku dah bayar takaful 5 tahun tapi bila berhenti dapat sikit sahaja. Rugi pula rasanya sebab tak berlaku apa-apa” Ada beberapa jenis jawapan, untuk jawab soalan di atas. 1. Jawapan berhikmah “Bro, sebenarnya apabila kita buat bayaran takaful, itu adalah sumbangan ke dalam tabung takaful. Ia sudah digunakan untuk membayar pampasan takaful dari kalangan
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com