Category: Urus Wang

Jangan Paksa Prospek Untuk Beli Produk Anda

Tulisan ini diambil dari FB Tuan Norajian Kamarudin mengenai cara yang benar berhadapan dengan prospek Mengapa agaknya ramai orang awan di luar memandang serong kepada ejen2 takaful & insurans. Ini terjadi kerana ramai ejen takaful di luar sana yang bertindak sebagai produk pusher. Mereka berusaha untuk menjual produk takaful mereka tanpa memperdulikan apa yang sebenarnya

Ubah Sikap Untuk Kejar Azam

Tulisan dari FB Tn Hannan Shawalludin ini berkenaan perubahan sikap yang perlu untuk mengejar azam. Kalau azam tahun ni kau plan nak tingkatkan tahap kewangan kau, pertama sekali kau kena ubah sikap kau. . 1. Ubah sikap berbelanja Yang buat duit kau tak cukup setiap bulan tu mungkin sebab bab belanja ni kau culas sikit. . Tak

Catat Perbelanjaan Yang Dibuat

Tulisan dari FB Tn Muhammad Ridhuan Abdul Malik sarankan kita untuk mencatat perbelanjaan yang dibuat. Dapat gaji, kemudian pergi ATM keluarkan duit. Gaji RM2000 keluarkan RM500. Selang beberapa hari kemudian, tahu-tahu dalam dompet duit habis. Kita pun tertanya.. “Mana duit aku pergi?” “Aku beli apa eh dengan duit aku?” “Ah sudah habis dah duit aku..” Macam-macam soalan

Masalah Kewangan Tak Kira Miskin Atau Kaya

Antara masalah sejagat; tidak pandai urus kewangan. Dikongsikan oleh Pn Nur Sakinah Ahmad di FB beliau. Masalah Kewangan Bukan melanda orang miskin saja. Orang kaya pun terkena. . Bezanya, yang miskin cara miskin. Yang kaya cara kaya. . Gaji RM1k pun hidup tak tenang. Gaji RM10k pun hutang masih keliling pinggang. . Sebab utama, rujuk rajah. “Poor

Beli Apabila Perlu Sahaja

Berjimat cermat amalan mulia. Tulisan dari FB Pn Noraini Othman ini boleh dijadikan teladan. ‘Ok, jap lagi aku sampai’ kata saya yang sedang memandu mahu berjumpa kawan di expo berhampiran. Sampai sahaja saya lihat dia dan rakan sedang belek baju kurung untuk Hari Raya akan datang untuk anak-anak. Saya tanya, ‘Kenapa nak beli?’ ‘Murah, lagi pun bapak

‘Mindset’ Umpama Akar Sebatang Pokok

Apabila berlaku masalah kewangan, selalunya orang akan lakukan 2 perkara; 1. Cari kewangan / pendapatan tambahan. Contoh; berhutang, buat kerja part time, buat bisnes part time, cari kerja lain yang dpt gaji lebih tinggi dsb 2. Kurangkan perbelanjaan. Contoh; potong Astro, berhenti takaful, jual kereta, jual rumah dsb Tapi apa yang berlaku ialah, masalah kewangan

Guna 2 Prinsip Asas Ini Untuk Selamat Dari Scam

“Emollient dan Expasset Malaysia nih scam or x?” “Tuan boleh siasat Vbdata adakah scemcer” “Assalam. Sy ada tgk video saudara di ml studio. Apa pendapat bro, tentang affiliate junction?” “salam tuan afyan, tuan sbg pakar dlm bidang tersendiri, nak tny pdpt tuan ttg amway” “saya nak bertanya berkenaan pelaburan di Ace Holding tuan. pernah dengar

Berkira-kira Jika Ingin Hidup Mewah

Tulisan dari FB Pn Hanis Halim ini memberikan sedikit tips untuk menggunakan pendapatan kita. Hari ini dan Semalam. Hari ni, cuaca sejuk. Semalam, panas terik. Esok, belum tahu lagi cuaca nya macam mana. Sebab itu semua kerja Allah. Apa yang kita boleh tentukan adalah hasil kerja kita sendiri. Contohnya, gaji tiap-tiap bulan, memang kita dah tau berapa

Tips Urus Duit Suami Isteri

Tips Urus Duit Suami Isteri, dari FB Tn Hannan Shawalludin. Kau bosan? Boleh la baca tips urus duit suami isteri buat santai-santai Ahad ni. . . 1. Duit Gaji Suami, suami tentukan. Duit gaji isteri, isteri tentukan. Masing-masing penat cari duit, mesti tak best kalau orang lain pulak yang tentukan kau patut belanja macam mana kan?