fbpx

Category: FAQ

Didik Anak Bijak Mengurus Wang Sejak Dari Kecil

Tulisan dari FB Pn Hanis Halim ini menerangkan tentang cara mendidik anak untuk bijak mengurus wang sejak dari kecil. Si kecil asyik minta itu dan ini apabila keluar berjalan-jalan? Si kecil seringkali meragam atau minta perhatian yang lebih apabila berada di luar rumah? Si kecil terlalu memilih makanan sehingga lebih banyak makan makanan yang tidak

Tabung Harapan Menjemput Rezeki

Berikut adalah tulisan dari FB Tn Jirum Daud mengisahkan bagaimana menjemput rezeki dari sudut yang berbeza. Tabung Harapan ****************** JD, ( Short form sempena Jirum Daud ) Aku belum ada anak lagi , Macam tak releven pula nak mula menyimpan untuk dia. Bosku (nama dirahsiakan), Kalau dia dengar macam ni, Kecik hati dia dengan bos.

Buat Bajet Sendiri

Macam mana nak buat bajet sendiri? Tn Muhammad Ridhuan Abdul Malik memberikan beberapa tips untuk membuat bajet sendiri di FB beliau. Macam mana nak buat bajet sendiri? ——————- Paling mudah gunakanlah sistem ‘sampul’, setiap bulan bayar diri sendiri dulu, kemudian bayar bil siap-siap dan jangan bertangguh agar tidak tertunggak. Kemudian, buat kira-kira berapa jumlah perbelanjaan

Adakah Anda Dilindungi Sepenuhnya?

Tulisan dari FB Tn Rashid Mohaimin ini menjelaskan tentang persoalan yang lebih khusus selepas anda mempunyai perlindungan takaful secara amnya. Adakah Anda Dilindungi Sepenuhnya? =========================== Anda sudah mempunyai takaful perlindungan pendapatan (income protection)? – Sudah? Alhamdulillah. Berapa perlindungan maksimum anda? Adakah bersamaan 10 tahun gaji? Anda sudah mempunyai takaful perlindungan sakit kritikal (critical illness)? –

3 Faktor Asas Perbandingan Takaful Medical Card

Apabila membuat perbandingan takaful medical card, fokus 3 faktor ini sebagai asas perbandingan. 1. Caruman 2. Had bilik 3. Limit tahunan (bukan limit seumur hidup) Sebab, kita mahukan coverage limit tahunan dan bilik paling besar dengan caruman paling mampu milik. Limit tahunan lebih penting dari limit seumur hidup kerana itulah kos yang bakal ditanggung oleh

Takaful ni Penting Ke?

Berikut adalah tulisan dari FB Tuan Rashid Mohaimin mengenai persoalan yang sering timbul mengenai takaful Takaful ni penting ke?==================== Rejection biasa yang ejen takaful dapat bila jumpa prospek: 1. “Rilek la masih muda lagi…”– Takaful paling baik diambil ketika muda. Caruman lebih rendah dengan tahap kesihatan yg optimum. Bila dah tua harga akan jadi mahal

Takrif Keilatan Kekal dan Menyeluruh Dalam Takaful

Tulisan di bawah diambil dari FB Tuan Zariff Zahari berkenaan 3 takrif keilatan kekal dan menyeluruh dalam takaful “Yang dimaksudkan dengan lumpuh tu macammana? Apa syaratnya? Hilang mana-mana anggota badan ke? ” – Soalan dari sahabat Ini jarang peserta ambil tahu, selain manfaat kematiaan, manfaat lumpuh & cacat kekal (TPD) perlu diambil kira dalam mencarum pelan

Insurans / Takaful : Ejen Dipersalahkan?-Rancangan Assalamualaikum, TV Alhijrah

Topik yang diutarakan semalam ialah “Insurans / Takaful : Ejen Dipersalahkan?”., Topik ini berhubung isu yang viral bulan lepas apabila seorang VIP yang mengalami nasib tidak baik apabila medical card yang dilanggan selama 4 tahun tidak dapat digunakan apabila dimasukkan ke hospital akibat sakit jantung. Beberapa kali ke udara di TV, ini kali pertama ada

Purata Pemegang Polisi Tidak Cukup Coverage

Laporan dari MTA (Malaysian Takaful Association), purata coverage pemegang polisi takaful hanyalah RM50,000 dan perlukan sekurang-kurangnya RM200,000 lagi tidak mencukupi. Manakala berdasarkan LIAM (Life Insurance Association Malaysia) pula, 90% pemegang polisi insurans masih belum cukup coverage sekurang-kurangnya 10 kali pendapatan tahunan. Maknanya; MAJORITI BESAR pelanggan takaful dan insurans tidak melanggan insurans dan takaful. Salah siapa?

Kenapa Syarikat Takaful Tak Mewajibkan Medical Check up?

“Kenapa syarikat takaful tak wajibkan medical check up?” Berikutan isu medical card claim reject dan isu berkaitan penyakit sedia ada yang tidak dicover oleh syarikat takaful, timbul cadangan dan juga persoalan di atas. “Kenapa tidak diwajibkan pelanggan melakukan medical check up? Bukankah ia bagus supaya klien dan syarikat tahu pelanggan sihat atau pun tidak sebelum
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com