Category: Urus Wang

PW Community sentap

Kenapa PW Community sentap dan siap update status khas komen saya apabil mengiakan bahawa mereka lakukan buli? Sedangkan mereka sendiri yang mengaku pembuli. Klik gambar utk tengok full gambar beserta komen pengakuan mereka, kalau tak nampak. Ada beberapa lagi pengakuan mereka buat pengakuan. Ada yg saya letak dalam komen di bawah. Kata mereka pengakuan tersebut

Check List Perbankan Islam

Saya ambil gambar ini dari FB Tn Faizul Ridzuan. Biar saya buat check list perbankan Islam idaman semua. No 20 paling digemari. Siapa nak tambah boleh bagi komen. 1. 100% pinjaman tanpa “riba”. Pinjam RM100,000, bayar balik RM100,000 sahaja selepas 20 tahun ansuran. Tak boleh lebih walau 1 sen kerana ia adalah riba walaupun atas nama

Sudah Hampir Tiada Kedai Runcit Orang Melayu

Jika di tempat saya, Gombak / Batu Caves sudah hampir tiada kedai runcit orang Melayu Malaysia. Yang ada ialah kerai runcit orang Acheh, paling banyak. Kemudian, kedai runcit yang diusahakan oleh Mamak atau India. Dan yang menariknya, mereka boleh hidup dalam keadaan kedai 99 Speedmart wujud dalam radius 1 km dari premis mereka. Saya perasan,

Scene Yang Wajib Ada Dalam Drama Melayu

Gambar hiasan semata-mata Di TV, kebanyakan drama atau filem melayu menggambarkan bisnesman yang kaya sebagaimana berikut; seorang korporat, rumah besar gedabak macam istana, kereta banyak dsn besar, anak tak ramai. Seorang dua je. anak belajar oversea (kalau tak UK, mesti US), mesti ada driver dan tukang kebun sembang bisnes saham juta-juta, guna panggilan “papa-mama”, pakai

Takaful : Pilih Plan Yang Benar-Benar Dapat Membantu Kita

  Apabila kita beli kereta, kita akan pilih kereta yang paling sesuai dengan kedudukan kita dan keluarga kita. Kalau boleh kita nak yang besar supaya dapat muat semua keluarga kita. Dalam membeli kereta, kita akan mengambil masa beberapa bulan supaya dapat beli kereta yang paling sesuai dengan kedudukan kewangan kita, memandangkan komitmen kewangan untuk kereta

Isu Scammer Kesihatan

“Gajah sama gajah berjuang, pelanduk mati di tengah-tengah.” Ini yang saya risaukan ketika menulis tentang isu scammer kesihatan beberapa hari lepas. “Doktor sama doktor berjuang, pesakit mati di tengah-tengah.” Tulisan itu sudah dibaca dan mendapat respon daripada pelbagai pihak, termasuk pihak yang terlibat dalam civil war ini. Ia amat dekat dengan diri saya, bekas pejuang

Berbahagialah Mereka Yang Sudah Memasang RFID

“Maka berbahagialah mereka yang sudah memasang RFID pada kenderaan tatkala orang lain bersesak-sesak menempuh tol di lebuhraya yang sesak teruk” – bukan hadith riwayat Afyan Mat Rawi. Siapa dah pernah gunakan RFID Tag? Memang sangat mudah berbanding gunakan kad kad Touch n Go dan Smart Tag. Ia revolusi baru dalam pembayaran tol. Tag stiker RFID itu

RFID Tag Sangat Mudah Berbanding Touch n Go dan Smart Tag

“Maka berbahagialah mereka yang sudah memasang RFID pada kenderaan tatkala orang lain bersesak-sesak menempuh tol di lebuhraya yang sesak teruk” – bukan hadith riwayat Afyan Mat Rawi. Siapa dah pernah gunakan RFID Tag? Memang sangat mudah berbanding gunakan kad kad Touch n Go dan Smart Tag. Ia revolusi baru dalam pembayaran tol. Tag stiker RFID

16 Mei – Selamat Hari Guru

Guru bisnes takaful saya yang pertama. Tn Hj Isa Sabitan. Banyak yang saya belajar dari beliau. Tak dapat nak tag, beliau tiada FB. Tapi saya berkawan dgn kakak beliau, Pn Siti Arpah Mohd Sabitah Gambar dari FB rakan seperguruan, Tuan Feredis Mihdar, tahun berapa entah saya pun lupa. Tak silap saya tahun 2011. Masa mula-mula

Video : Pergi Haji Atau Investment ?

Terima kasih admin ML Studios yang sudi menyiarkan video ini. Untuk makluman, video ini dirakam kira-kira sebulan lebih yang lalu ketika isu TH sedang hangat diperkatakan. Sekali lagi, dalam satu video saya menerima 2 gelaran serentak; walaun dan barua DAP. Bukan senang untuk memikul amanah ini. Hoho!   Sumber dari FB Afyan Mat Rawi