fbpx

Category: Isu Semasa

Jangan Ikut Majoriti Membuta Tuli

Prinsip saya mudah, dalam hal kewangan; Jangan mudah-mudah buat apa yang majoriti buat. Statistik menunjukkan majoriti rakyat Malaysia gagal dalam perancangan kewangan. Boleh rujuk dalam status terdahulu, ada saya kongsikan statistik, angka dan fakta berhubung perkara ini. Jadi jika anda hanya mengikut apa yang ramai orang buat maka anda akan menjadi seperti apa yang terjadi

“I’m Responsible For What I Say, Not For What You Understand”

(1) Apabila saya berkongsi tentang skim-skim yang too good to be true, saya sebenarnya ingin memberi peringatan kepada rakan-rakan saya supaya berhati-hati dalam memilih bisnes dan pelaburan yang ada di pasaran supaya tidak terjerumus dalam skim cepat kaya. Ia BUKAN BERMAKSUD saya hendak memburukkan perniagaan orang lain. Ia BERMAKSUD ada perniagaan yang benar-benar perniagaan dan

Pelaburan Unit Trust / Saham Amanah Di Malaysia

Di Malaysia, ada hampir 40 syarikat pengurus dana atau lebih dikenali dgn unit trust. Majoriti rakan-rakan yang memberi respon dalam status-status sebelum ini, hanya kenal satu dua syarikat sahaja. Tentu Tuan-Puan juga biasa dengar dan lihat juga bukan? Sebagai pengguna, kita boleh menggunakan beberapa tools seperti Lipper Table utk membuat penilaian prestasi sesuatu dana. Berdasarkan

Tip Membeli Kereta Di Musim Gawat

Lelaki ini berkongsi tip jimat membeli MPV balik kampung beraya “Afyan, aku nak beli kereta. Apa pendapat kau?”, tanya seorang rakan ketika kami bersembang baru-baru ini. “Dah tu kenapa?”, tanya saya balik. “Laaa… kan kau pernah tulis dulu, pasal tip membeli kereta”, katanya. Tak sangka pula, rakan saya ni mengikuti tulisan saya. Mungkin dia merujuk

Ini Beza Antara Perniagaan Dan Pelaburan

Takkan seorang CEO tidak tahu perbezaan di antara pelaburan dengan perniagaan? Perbezaan di antara PERNIAGAAN dan PELABURAN. PERNIAGAAN = Pendapatan secara aktif. PELABURAN = Pendapatan secara pasif. Contoh: Beli saham hari ini, dengan harapan dapat jual balik pada waktu petang dgn beroleh keuntungan = PERNIAGAAN. Lebih tepat ia aktiviti TRADING. Beli saham hari ini, dan

Kes En Shakir Assalam Yang Viral

KES EN SHAKIR ASSALAM BIN YA YANG VIRAL Ini komen saya tentang isu yang tersebar secara viral berhubung kes En Shakir Assalam bin Ya yang gagal mendapatkan GL medical card yg dilangganinya dan selepas ia tersebar viral, COO syarikat takaful berkenaan menghubungi beliau secara personal dan menyelesaikannya. Ads beberapa persoalan yang diutarakan oleh rakan-rakan pembaca

ETA Emas Tak Ada VS RTA Rumah Tak Ada

  ETA Emas (Emas Tak Ada) VS RTA (Rumah Tak Ada) Penipuan dalam kes skim cepat kaya, berbeza dengan penipuan dalam kes projek perumahan. Dalam kes skim cepat kaya, pulangan dijanjikan bulan-bulan, dan selalunya akan kantoi dan tersontot dalam masa 12 bulan ke 3 tahun sebab ia rolling duit dengan cepat. Berbeza dengan kes perumahan,

Perasan Tak – Skim Pelik-pelik, Kalau Tak Dapat Jawab Soalan Akan Kata “Jumpa CEO Kami”

Perasan tak, setiap skim cepat kaya, jika ada byk banyak soalan, mereka akan respon; “Kena datang ofis CEO”. Apa guna ejen, wakalah, downline dll? Cuba bayangkan kita nak register Astro, apabila kita banyak tanya soalan, ejen Astro respon; “Kena datang ofis CEO Astro” Sama juga kalau kita nak beli buku PTS, apabila banyak sangat soalan,
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com